Norske piloter kan bli tiltalt for drap

F16-piloter som skal til Afghanistan risikerer å bli tiltalt for drap hvis de gjør en feilbombing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Om den uheldige situasjonen skulle oppstå, at en norsk pilot gjør en feil, kan han bli trukket til ansvar, sier oberstløytnant Geir Anders Fagerheim til Avisa Nordland. Fagerheim leder den internasjonale seksjonen i juridisk avdeling i Forsvarets Overkommando.

Han bekrefter at grov uaktsomhet kan føre til at piloter kan bli tiltalt for uaktsomt drap etter en feilbombing som koster sivile liv.

- Ja, men det kommer helt an på hvordan oppdraget er utformet og utført. Normalt er det personer høyere i systemet som blir stilt til ansvar hvis det skjer noe galt med et slikt oppdrag, sier han til Avisa Nordland.

- Dårlig forberedt

Befalets Fellesorganisasjon skjønner at norske piloter og soldater er urolige for å ende opp som forbrytere.

- Vi har flere ganger sett at Norge ikke er godt nok forberedt på at det faktisk er en krig vi sender folk inn i, sier leder Didrik Coucheron.

Han ber norske politikere vise tydeligere at de står bak styrkene de sender ut, og ikke tilby Nato mer styrker enn det forsvaret til enhver tid har i skikkelig beredskap. Den politiske situasjonen endrer seg fortere enn forsvaret, mener Coucheron, som har følgende melding til våre folkevalgte:

- De bør sette seg bedre inn i hva krig egentlig innebærer.

FRYKTER ULYKKER: Flere norske F16-piloter mener de har for liten trening til å kunne gå i gang med de skarpe bombeoppdragene de blir satt til i Afghanistan. Nå bekrefter Forsvaret at de risikerer tiltale ved grov uaktsomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer