Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske piloter tilbake fra krigstokt

GRAZZANISE (Dagbladet): Klokka 12.30 i går formiddag dro det første norske F16-flyet på krigs-oppdrag i Serbia. Alle de norske flygerne kom trygt tilbake til NATO-basen i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er første gang etter andre verdenskrig at norske flygere har vært innvolvert i krigshandlinger. - De norske flygerne var mer spente enn de er på en vanlig tur. Det kan du trygt si, sier sjefen deres, oberst Hanne-stad.

- Da de kom ned igjen, kunne vi lese i ansiktene deres en klar lettelse, en grad av glede og også en grad av stolthet over at de nå har gjennomført den første turen. Man får utløp for en del av den spenningen som man hadde før man dro ut og fløy, sier Hannestad.

På en måte var gårsdagen veldig lik alle de andre dagene den norske 338-skvadronen har hatt i Italia: De har trent helt siden 22. januar.

Samtidig var gårsdagen absolutt helt annerledes.

Alvor og spenning

- Dagen har vært spesiell på den måten at alvoret og spenningen har senket seg ned over oss, sier oberst Finn Hannestad.

- Å se de første norske flyene ta av for å delta i krigsoperasjoner var veldig spesielt. Det var utrolig godt å få flyene tilbake, snakke med gutta og høre at alt gikk som planlagt. Da var det enklere å se flere fly ta av, sier sjefen på den norske basen, oberst Finn Hannestad, til Dagbladet.

Fire avganger

Han vil ikke si hvor mange operative flygninger de norske jagerflygerne gjennomførte i går, men det var minst fire. Fra utsiden av NATO-basen i Grazzanise kunne Dagbladet se fire norske F16-fly ta av: To fly klokka 12.30 og to klokka 15.00.

Hannestad vil heller ikke gi noen detaljer om de operative flygningene de norske jagerflyene var med på, men han bekrefter at det kan dreie seg om tre typer oppdrag: Luftpatruljering, eskorte eller jager-sveip.