Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinnsvin dør av varmen

Norske pinnsvin dør i varmen

Dette kan du gjøre for å hjelpe.

SETT UT VANN: Det er viktig at alle hageeiere setter ut vann til pinnsvinene, sier Pinnsvinhjelpen. Foto: NTB Scanpix
SETT UT VANN: Det er viktig at alle hageeiere setter ut vann til pinnsvinene, sier Pinnsvinhjelpen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje ikke så lett å legge merke til, men nå i varmen er det en rekke dehydrerte pinnsvin som tumler rundt på norske plener.

Kombinasjonen av høye temperaturer og tørke har gjort at pinnsvinene, og en rekke andre smådyr, sliter med å finne væske i varmen, forteller organisasjonen Pinnsvinhjelpen.

Sett ut vann

- Dyrene blir dehydrerte av varmen, og tumler fram til alle døgnets tider. De har rett og slett falt ut av den daglige rutinen, og da er det viktig at vi alle hjelper med det vi kan, sier Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen til Dagbladet.

Hun anbefaler du bruker en tung skål når du setter ut vann til pinnsvinene. Gjerne en stor og flat keramikkskål, som den du bruker under potteplantene, foreslår hun.

- Sett den ut på plenen, og fyll den opp med vann hver dag. Da har du en vannstasjon for pinnsvin, rådyr og katter, og faktisk et lite fuglebad også, sier Fosse.

Dør uten væske

Situasjonen for pinnsvinene har nå blitt såpass alvorlig at flere hjelpeorganisasjoner for pinnsvin går ut og ber om hjelp på sosiale medier.

Pinnsvinhjelpen Nordjylland i Danmark bruker blant annet Facebook for å nå ut til sine følgere, og ber dem om å sette ut vann i hagene.

Artikkelen fortsetter under videoen.

BRUKTE FILMTRIKS: Produksjonen rundt NRK-serien «Kampen for tilværelsen» brukte en hel dag på å filme et par minutter til én av de første episodene av andre sesong av den mye omtalte NRK-serien. Video: NRK Vis mer Vis mer

- Snart kommer ungene, og en diende mor har ingen sjanse for å overleve uten tilførsel av væske. Da dør både hun og hele kullet. Vær så snill og sett ut vann i hagene deres, skriver de på Facebook.

De påpeker også viktigheten av å sette ut vann selv om du ikke har sett et pinnsvin i nærområdet på flere år, da pinnsvin kan være sky og vanskelige å få øye på.

Unngå melk og avokado

Pinnsvinet skal ikke ha melk. Verken whiskasmelk, laktosefri melk, mandelmelk, soyamelk eller havremelk, opplyser Pinnsvinhjelpen.

- De tåler ikke laktosen, laktasen eller noe av melkesukkeret i melken. Pinnsvin skal kun ha vann, og i disse varme dagene trenger de mye vann. De få gangene vi gir melk til pinnsvin, er det små unger som får en spesialmelk tilpasset små pinnsvinunger, skriver Pinnsvinhjelpen på sine sider.

Før var det også vanlig å gi pinnsvinene avokado. Det skal man nå unngå, da avokadoens stein og blader inneholder giften persin, en gift pinnsvinet ikke klarer å kvitte seg med.

Om du vil sette ut litt mat til det lille dyret, anbefaler Pinnsvinhjelpen deg å bruke tørrfôr beregnet for katt, eller moreller om du vil gi frisk frukt.