Norske politifolk på hasjhandel i København

Sivilkledde politifolk fra Norge og Sverige har sammen med danske kolleger handlet hasj ved minst 300 anledninger i fristaden Christiania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Sydsvenska Dagbladet.

Hasjkjøpene ble gjort i den beryktede Pusher Street, i forbindelse med spaningen som ledet til politiets storaksjon mot området i midten av mars.

Opplysningene om de norske og svenske politifolkenes medvirkning kommer fra Carsten Egeberg i narkotikaseksjonen ved politiet i København.

Måtte kjøpe

For å gli ubemerket inn i miljøet og virke troverdige måtte politispanerne fra Norge og Sverige kjøpe hasj av selgerne. Dette fordi de danske politifolkene regnet med å bli gjenkjent av hasjselgerne og deres godt organiserte vakter, forteller Egeberg.

- Byretten i København godkjente i november i fjor at svenske og norske politifolk fikk kjøpe små mengder hasj i bodene ved Pusher Street for å sikre bevis, sier han.

- Helt naturlig

- Det kommer kunder til Christiania fra både Sverige og Norge, så det var helt naturlig å få hjelp av politiet derfra. Men arbeidet skjedde naturlig nok etter nøyaktige danske instruksjoner, forteller Egeberg.

I månedene før dansk politi aksjonerte mot Christianias hasjselgere handlet de nordiske politifolkene hasj ved minst 300 tilfeller.

Komplisert

Opplysningene kan ifølge Sydsvenska Dagbladet få følger ettersom svenske politifolk ikke uten videre kan kjøpe narkotika for å sikre bevis. Om dette i tillegg gjøres i utlandet er saken enda mer komplisert.

- Svenske politifolk kan i prinsippet ikke aksjonere i andre land, og vi kan heller ikke låne ut politifolk til et annet land, sier länspolismästare Kjell-Arne Eliasson til avisen.

Skal vitne

Visepolitimester Bitte Dyrberg i København vil ikke kommentere saken overfor Sydsvenska Dagbladet.

Først når sakene mot de danske hasjselgerne kommer opp for retten, vil detaljene om politiets fellesnordiske hasjhandel bli kjent. Da vil de norske og svenske politifolkene bli innkalt som vitner, skriver den svenske avisen.

(NTB)

KJØPTE CANNABIS: De norske politifolkene var i Christianias «Pusher Street» for å kjøpe cannabis omkring 300 ganger.