– Norske politikere er medie- styrte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tre av fire stortingsrepresentanter mener journalistene og mediene styrer den politiske debatten, viser en spørreundersøkelse gjort for Nordiske Mediedager. Bare 22 prosent mener det er politikerne selv som oftest setter den politiske dagsorden. Har de rett?

– Det er vanskelig å bedømme, men jeg tror jeg kan bekrefte at norske politikere føler det sånn. Jeg tror også at det i større grad er sånn i Norge enn i andre land.

– Hvorfor skiller

vi oss ut?

– Norske politikere er mer mediestyrte. Danmarks Anders Fogh Rasmussen hadde for eksempel sine ukentlige pressekonferanser og bestemte selv når han skulle uttale seg til mediene. I USA reiste John McCain og Barack Obama rundt i landet og holdt sine taler, og så reiste mediene etter. Satt litt på spissen, så er det sånn i Norge at alle politikerne befinner seg i Oslo hele valgkampen fordi de er livredde for at det skal komme en eller annen tv-debatt de må være med på.

– Hva betyr dette for demokratiet?

– Jeg tror det hadde vært sunt om denne formen ble utfordret og politikerne i større grad kunne sette agendaen selv.

– Er det sånn at politikerne rett og slett mangler selvtillit?

– Jo, når politikere klager, så har de ofte et alternativ og det er å gjøre noe med det. De beklager seg over at det ikke skjer mer i seriøse medier, men stiller de opp der eller velger de lettere medier med mye publikum?

– Kan det være at norske politikere ikke har så mye på hjertet?

– Det tror jeg kanskje det kan være noe i her i velfødde Norge, hvor det etter min mening er altfor mye konsensus. Det er stor grad av enighet mediene imellom og politikerne kretser mye rundt klassiske problemstillinger, som å gi mer penger til velferdsstaten. Det sier litt at den rødgrønne regjeringens store reform for neste fireårsperiode er billigere tannbehandling!

– Spørreundersøkelsen viser at KrFs stortingsrepresentanter mener de setter dagsorden, mens fire av fem i SV og Frp mener den settes av journalistene?

– Det er nok litt forskjell på hvem som lar seg styre av mediene. SV og Frp har i stor grad vært veldig mediebevisste, for å bruke et pent ord. Den mest medietilpassede politikeren vi har hatt i Norge den siste tida må være Kristin Halvorsen, men dere i media merker det ikke så godt, for hun er jo sånn som journalistene vil være selv.

– Hvordan forvalter mediene sin makt til å sette dagsorden?

– Det forundrer meg at politikken behandles som et spill eller teater, og at ikke innholdet dekkes på en mer seriøs måte.

– Fortsetter høstens valgkamp i samme spor eller tror du på endringer?

– Etter hver valgkamp diskuteres det om man ikke bør få noen endringer i retning det jeg sier, men det skjer jo aldri.

– Så det kommer ingen norsk Obama? – Nei, Obama hadde ikke hatt en sjanse I Norge. Vi har et nominansjonssystem som gjør at han aldri ville nådd fram og mediene ville ikke dekket han.