Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske politikere er umoralske

NRKs utenriksreporter Fritz Nilsen anklager regjeringen Bondevik og norske politikere for feighet og umoral. Han reagerer over deres støtte til USA og England i forbindelse med Irak-bombingen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen mener støtteerklæringene og den norske medvirkningen til sanksjonene mot Irak i realiteten er en stilletiende aksept av et folkemord som i omfang kan sammenliknes med Pol Pot-marerittet i Kambodsja. I en kronikk i dagens avis drøfter Fritz Nilsen konsekvensene av Norges holdning til Irak. Han er ikke nådig i sin dom. - Statsministeren og utenriksministeren støtter bombingen av et utarmet folk i en krig, som ikke er en krig, men overfall på en stort sett forsvarsløs nasjon fra verdens mektigste land. Våre allierte, må vite. Da gjelder ikke normale etiske normer. Norske politikere godtar og beklager. At det er feigt og ynkelig, er så sin sak. Men regjeringen med moralkommisjonen opptrer umoralsk, mot bedre vitende, skriver NRK-reporteren i sin kronikk.

Sanksjonene rammer

Fritz Nilsen har vært i Irak en rekke ganger. Det han har sett og opplevd, får ham til å bli moralsk oppbrakt. - Om folk sier til meg at mine synspunkter bare er moralske, svarer jeg: Hva så? Jeg kan ikke fatte at det er galt å reagere moralsk på umenneskelig lidelse. Jeg har sett barn på sykehus i Irak som har blødd i hjel fordi sykehuset ikke har de enkleste medisiner. Dette skyldes sanksjonene mot Irak. Det er klart det går inn på meg, forteller Nilsen. - Det går ut over barn, voksne og eldre. FN-tall anslår at det dør minst 5000 barn per måned - barn som ville overlevd dersom det fantes medisiner, sier Nilsen til Dagbladet.

Olje

- Hvorfor er det vedtatt sanksjoner mot Irak, når andre land med like mange brudd på menneskerettighetene og med like stor produksjon av masseødeleggelsesvåpen ikke blir utsatt for det samme? Svaret er olje, sier Nilsen. - Når man går inn for sanksjoner, er det ikke fordi Saddam Hussein er så fæl. Det er i USAs interesse å holde Iran og Irak i sjakk. De representerer en trussel fordi de ikke bøyer nakken for vestlig press, sier han.

SV unntak

Fritz Nilsens angrep på norsk politikk rammer alle partiene, med SV som et halvveis unntak. Bare SV fordømte bombingen. Men heller ikke i SV har man grunn til å være stolt over holdningen til Irak, sier han. - Men kan du som NRK-reporter gå ut med slike standpunkter? Rokker ikke det ved din journalistiske troverdighet? - Jeg ville svikte min rolle som journalist om jeg ikke sa ifra. Jeg har sett hva bombingen og sanksjonene fører til av lidelser for det irakiske folket. En reporter skal ikke bare referere, han eller hun skal rapportere. Det er det jeg gjør, sier Fritz Nilsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!