Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommen fra det norske folk:

Norske politikere klarer ikke å gjøre seg forstått. - Men Erna best i klassen

30 prosent synes de folkevalgte snakker utydelig. 

MØTTE VELGERNE:  Statsminister Erna Solberg hilser på Sissel Dønnum Rosenlind og Turid Skage Barg og  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MØTTE VELGERNE:  Statsminister Erna Solberg hilser på Sissel Dønnum Rosenlind og Turid Skage Barg og  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JESSHEIM (Dagbladet): Den norske valgkampen er definitivt i gang; i dag tok Erna Solberg en pause fra Høyres landsmøte for å stå på stand og steke vafler på Jessheim storsenter.

Solveig Grene Seipæjærvi ga henne en kjapp opplæring.

VALGKAMP.
Statsminister Erna Solberg steker vafler på Jessheim Storsenter, her sammen med Solveig Grene Seipæjærvi. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VALGKAMP. Statsminister Erna Solberg steker vafler på Jessheim Storsenter, her sammen med Solveig Grene Seipæjærvi. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Du må smøre det godt, så er det å vente på at lyset blir grønt.

På spørsmål om det er slik hun skal vinne valget, svarer Solberg at det i alle fall er viktig å møte velgerne.

- Å hilse på, snakke med og høre på hva folk har å si, det er viktig, sier Erna Solberg.

En av dem som gjerne ville hilse på Solberg var Sissel Dunnum Rosenlind. Hun hadde også et råd til Høyre-lederen.

- Jeg synes du skal snakke om det som er Høyre står for, og ikke på å kritisere de andre, mente hun, noe Solberg var enig i.

- Jeg tror velgerne alltid helst vil høre hva politikerne vil gjøre, ikke hva de mener om andre politikere, sier Solberg.

- Deprimerende

Et annet godt råd kan også være å snakke slik at folk forstår.

- VANSKELIG Å FØLGE MED: Det er vanskelig å følge med på norsk politikk, mener Ida Mekiassen. 
- VANSKELIG Å FØLGE MED: Det er vanskelig å følge med på norsk politikk, mener Ida Mekiassen.  Vis mer

For ifølge en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Infact for ordnett, sliter norske politikere med akkurat dette.

30 prosent av de spurte synes de folkevalgte snakker et språk som er utydelig eller svært utydelig.

- Dette er først og fremst deprimerende for oss politikere totalt sett. Det er nok en fare for at vi bruker et stammespråk som folk egentlig ikke skjønner, eller et veldig oppstyltet språk, innrømmer Solberg, som imidlertid er den som kommer best ut av undersøkelsen. 16,3 prosent synes at hun skiller seg positivt ut med et klart og tydelig språk.

- Alle politikere jobber med å bli tydelige i måten de snakker på. Jeg forsøker å ikke snakke så forskjellig i politisk sammenheng som jeg gjør når jeg snakker normalt. Jeg forsøker å bruke vanlige ord, det er jeg litt heks på internt; Det hender jeg får manus som er skrevet med fantastisk snirklete formulering som ingen vanlige mennesker ville brukt, men som er helt diplomatisk korrekte. Da må du passe på å si at dette ikke fungerer, forteller hun.

Et dilemma kan imidlertid være at om hun forsøker å ikke være så striglet, kan det bli diskusjoner om hva hun egentlig har sagt.

- Jeg har vært i noen slike debatter som kan oppstå om du for eksempel ikke tar med alle de fire forbeholdene som ligger bak en konklusjon, sier hun.

- Følger partipreferanser

På en andreplass når det kommer til klart språk, fem prosentpoeng bak Erna Solberg, kommer Jonas Gahr Støre.

Dårligst ut i undersøkelsen kommer Audun Lysbakken med bare 2,9 prosent.

40, 3 prosent synes derimot at det ikke er noen politikere som skiller seg positivt ut.

– Hvem folk synes kommuniserer best, vil til en viss grad følge partipreferanser. Det som er verdt å merke seg er at hele 40,3 prosent mener at det ikke er noen partiledere som utmerker seg positivt. Det er oppsiktsvekkende, mener forlagssjef i Ordnett og Kunnskapsforlaget, Thomas Nygaard.

At mange synes de norske politikerne snakker uklart, synes ikke Ida Mekiassen, som fikk smake Høyre-vaffel på Jessheim Storsenter i dag, er rart.

- Jeg klarer nesten ikke å følge med. Det er litt som de er i sin egen boble. Jeg har nok med å sette meg inn i det jeg synes er veldig viktig, som dyrevern, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media