MILJØBEVISST: AUF-leder Martin Henriksen er svært kritisk til at regjeringen med Terje Riis-Johansen i spissen har gitt oljeindustrien nye områder å bore på.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MILJØBEVISST: AUF-leder Martin Henriksen er svært kritisk til at regjeringen med Terje Riis-Johansen i spissen har gitt oljeindustrien nye områder å bore på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Norske politikere må få av seg oljebrillene

AUF-leder Martin Henriksen raser mot at oljeindustrien nå får flere nye steder å bore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Olje- og energidepartmentet har i dag tildelt oljeindustrien 63 nye blokker på norsk sokkel. Halvparten av dem - 36 - tildeles i strid med anbefalingene fra Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.

Blokkene ligger i Barentshavet og Norskehavet, nær kysten, fuglefjell, koraller og viktige områder for sildegyting.


- Regjeringen kan ikke la seg fange av at oljeindustrien blir mer desperat. På et tidspunkt må man sette foten ned, sier AUF-leder Martin Henriksen.


- Skandaløst
- Jeg mener det er skandaløst at man kan overkjøre miljøfaglige råd og sette penger foran miljø på denne måten, sier Henriksen.

Han mener det er helt uforsvarlig at Terje Riis-Johansen og regjeringen overkjører sine egne etater.

- Hvis man skal ha miljøfaglige etater, men bare overkjører dem på denne måten, kan man like gjerne legge dem ned, tordner AUF-lederen.

Nå krever han at regjeringen går tilbake på bestemmelsen om at oljeindustrien får 63 nye blokker hvor de kan bore etter olje.

- Jeg har tatt opp spørsmålet med regjeringende som har sagt at dette skal evalueres, men evalueringen er blitt utsatt, forteller Henriksen.

Vil avskaffe ordningenHan vil ha regjeringen til å avskaffe hele ordningen om tildelingen av blokkene, den såkalte TFO-ordningen som handler om forhåndsdefinerte områder som er på siden av den vanlige konsesjonsprosessen.

- PFO-ordningen fungerer bare som en snarvei for oljeselskapene for å få flere områder på tross av miljøfaglige advarsler, sier Henriksen.

Han vedgår at det er viktig å tjene penger, men ikke når det skjer på bekostning av natur og miljø.

- Nå er det på tide at norske politikere får av seg oljebrillene. De må tenke på hva vi skal leve av etter oljen, og det må være noe som er mer miljøvennlig, sier Henriksen.