UTENRIKSPOLITIKK: Christian Tybring-Gjedde (Frp), Petter Eide (SV), Marit Nybakk (Ap) og Heidi Norby Lunde (H) diskuterer Norges forhold til USA og Russland. Trusler fra Nord-Korea blir også et tema. Vis mer

Norske politikere slakter Trump: «Fullstendig kunnskapsløs», «skremmende», «uforutsigbar»

- Trump hadde en god ide, og det var at han ville normalisere forholdet til Russland, men nå har han klart å forsure det også, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald Trump ble innsatt som president i USA satt stortingsrepresentanten fra Frp på orkesterplass og beundret seansen.

- Jeg tror det blir positivt for Amerika at de satser på «Amerika først». Det blir positivt for hele verden også at vi blir mindre engasjert i konflikter over hele jordkloden, slik vi er nå, sa Frp-politikeren blant annet til Dagbladet.

- Uforutsigbar

- Jeg kan ikke annet enn å beundre det som skjer her. Jeg synes talen til Trump var veldig god, sa han om innsettelsesseremonien.

Nå har han ingen godord å si om Trump, som han «ikke skjønner hvordan kunne bli valgt.»

I Dagbladets valgbod fredag fortalte han at Trump bekymret ham.

- Det at vi har en president som er veldig uforutsigbar er skremmende, og ikke minst er han fullstendig kunnskapsløs om utenrikspolitikk, og det bekymrer meg veldig, sa Tybring-Gjedde i valgstudioet, som ligger på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo.

- Forsuret Russland-normalisering

Ifølge Tybring-Gjedde var han på innsettelsesseremonien fordi han ble invitert.

I motsetning til hans partikolleger Ulf Leirstein og Carl I. Hagen har han aldri vært noen Trump-supporter.

- Trump hadde en god ide, mener jeg, og det var at han ville normalisere forholdet til Russland, men nå har han klart å forsure det også, så nå kan jeg ikke så mange punkter hvor han har gjort en god jobb, sa Frp-politikeren i Dagbladets valgstudio.

Samtidig understreket han at Norge var avhengig av et godt forhold til USA og Trump.

Trumps rolle i en internasjonal verden, var ett av flere tema som ble diskutert i Urix-debatten foran Stortinget fredag, og kanskje også det temaet hvor politikerne fra Ap, SV, Frp og Høyre virket å være mest samstemte.

Da var det mer uenighet om Norges forhold til Russland, herunder sanksjonene Norge og en rekke andre land i Europa har innført mot landet etter annekteringen av Krim.

Tybring-Gjedde mener Norge må være realitetsorienterte, og innse at Krim er en tapt sak.

- Hører applausen fra Kreml

Han har flere ganger tatt til orde for at sanksjonene mot Russland må oppheves, et synspunkt hvor Frp-politikeren er uenig med Høyre og regjeringens offisielle politikk.

- Det er helt avgjørende at vi får et godt forhold til Putin; vi grenser til Russland og kan ikke innføre straffetiltak når vi ikke vet hvordan det slår ut, sa Tybring-Gjedde i debatten.

Og omtalte forholdet Norge har med Russland i dag som schizofrent.

.- Børge Brende bør ta et initiativ for å ha et godt samarbeid med Russland. Vi må være realistiske, sa Tybring-Gjedde.

- Nå hører jeg nesten applausen fra Kreml helt hit!, repliserte Høyres Heidi Nordby Lunde, som også understreket at Tybring-Gjedde ikke snakket regjeringens politikk i spørsmålet.

Hele debatten kan du se i videovinduet i toppen av denne saken.