Norske Praha-demonstranter slipper billig

Det mest alvorlige de fem norske demonstrantene som skal være arrestert i Praha risikerer, er å bli utvist fra Tsjekkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge et norsk øyenvitne ble fem norske demonstranter arrestert under en fredelig veiblokade i Praha i går. De protesterte mot Verdensbankens og Valutafondets årsmøte. De fem demonstrantene reiste til Prahba med buss fra Trondheim.

Totalt ble 420 personer arrestert i de delvis voldelige protestene. Tsjekkisk politi benekter foreløpig at de har nordmenn i sine venteceller.

- Jeg kommer nettop fra møte med tsjekkisk politi. De sier de ikke har noen nordmenn i sine statistikker foreløig. Det kan bety at de er løslatt, eller at de ikke har vært til avhør enda, sier ambassadesekretær Allon Groth til Dagbladet.no.

Han har fått forsikringer fra politiet om at ambassaden vil få beskjed hvis det skulle dukke opp noen nordmenn. Ifølge Groth skal likevel to nordmenn ha ringt pårørende i Norge og sagt at de var arrestert.

- Politiet har sagt at alle arresterte får en individuell vurdering. I de mest alvorlige sakene må en nok regne med en rask utvisning. I mindre alvorlige tilfeller vil nok demonstrantene bli løslatt raskt. Ifølge politiet har det ikke vært noen nordmenn blant organisatorene av de voldelige aksjonene, sier Groth.

Tre aktivister som mandag ble arrestert etter at de hengte opp et banner på en bro like ved konferansesenteret der møtene ble avholdt, fikk bøter på rundt 230 kroner. De ble ikke utvist, og fikk beholde både banner og klatreutstyr.

Fornøyd med aksjonene

Tine Larsen i Natur og Ungdom er en av de rundt 400 norske demonstrantene som reiste ned til Praha. Nå sitter hun fornøyd sammen med andre aktivister i bussen på vei hjem.

- Vi greide ikke å stanse Verdensbankens møte, men det hadde vi regnet med på forhånd. Vi vil utsette banken for press over tid, de kan ikke leve med slike demonstrasjoner hver gang. Banken er nødt til å åpne og demokratisere seg, og ta mer hensyn til miljø, menneskerettigheter og fattigdomsproblemene.

bjorn.k.bore@dagbladet.no