Dette ble billigere:  Bensinprisene gikk ned 3,8 prosent, mens prisene på autodiesel falt 5,5 prosent. KPI steg imidlertid med 2,0 prosent over året. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
Dette ble billigere: Bensinprisene gikk ned 3,8 prosent, mens prisene på autodiesel falt 5,5 prosent. KPI steg imidlertid med 2,0 prosent over året. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Norske priser stiger mer enn ventet

Men flybilletter, mat og drivstoff trekker ned, viser tall fra SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,1 prosent fra juli til august 2015, blant annet som følge av lavere priser på drivstoff, matvarer og flybilletter.

Økte kraftpriser trakk KPI motsatt vei, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,0 prosent i august 2015, opp 0,2 prosentpoeng fra juli. Ifølge TDN Finans var det ventet en økning på 1,8 prosent.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) viste en oppgang på 2,9 prosent de siste tolv månedene.  Forventningen var en økning på 2,7 prosent.

Bensinprisene gikk ned 3,8 prosent, mens prisene på autodiesel falt 5,5 prosent. Nedgangen i dieselprisen er den største prosentvise endringen i en enkelt måned siden desember 2008.

En annen viktig årsak til nedgangen i KPI var lavere matvarepriser. Etter fire måneder på rad med oppgang gikk prisene på matvarer ned fra juli til august. I år var prisnedgangen fra juli til august 0,9 prosent for matvarene alene. Dette sammenfaller med den gjennomsnittlige prisnedgang for matvarer denne måneden de siste ti år. Alle undergrupper bortsett fra kjøttvarer, og oljer og fett hadde prisnedgang.

(Saken fortsetter under bildet)

Prisene på flybilletter har også tradisjonelt gått ned fra juli til august, og i år falt prisene 7,8 prosent. Det ble også registrert prisnedganger på blant annet boligtekstiler og møbler i perioden.

Månedsnedgangen i KPI ble hovedsakelig dempet av en oppgang i kraftprisene. Etter å ha falt seks måneder på rad steg prisene på elektrisk kraft inkludert nettleie 4,0 prosent fra juli til august.

Det var i samme periode en oppgang i klesprisene, noe som er unormalt for denne perioden. Prisene på klær steg med 1,3 prosent. Dette kan delvis skyldes at nye plagg har kommet til butikkene noe tidligere enn normalt og den svekkede norske kronen.

Økte priser på tannlegetjenester og bøker bidro også til å dempe nedgangen i KPI sist måned.

Senker sjansen for rentekutt Flere økonomer mener kjerneinflasjonstallene for august svekker sannsynligheten for rentekutt i september.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB sier ifølge TDN Finans at avstanden til Norges Banks anslag i august var betydelig.

- Det er et argument for at Norges Bank ikke kutter. Norges Bank har tidligere vist at de for tiden fokuserer mer på vekst, og nedsiderisiko for veksten, enn inflasjon og inflasjonsutsiktene, sier Bruun.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener august-tallene gjør rentekutt ganske usannsynlig.

Juel tror imidlertid fortsatt på rentekutt i løpet av året.