Norske prostituerte kontrollerer bare én gate i Oslo

De utenlandske utgjør 95,5 prosent av gateprostitusjonen i Oslo, viser ferske tall.

I MINDRETALL: De norske prostituerte er i klart mindretall i hovedstaden. Det er nigerianske, rumenske og bulgarske prostituerte som har tatt over sex-markedet i Oslo. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I MINDRETALL: De norske prostituerte er i klart mindretall i hovedstaden. Det er nigerianske, rumenske og bulgarske prostituerte som har tatt over sex-markedet i Oslo. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet prostituerte i hovedstaden har holdt seg stabilt i flere år nå. I juni møtte Pro Sentret maksimalt 106 prostituerte i sitt oppsøkende arbeid i Oslo sentrum.

- Vi hadde fem runder der vi traff gjennomsnittlig 45 kvinner. Vi går oppsøkende runder hovedsakelig mellom klokka 20 og 24, men prøver å få inn minst en tur i måneden der vi går om natta. Det er da de fleste er ute, sier Bjørg Norli ved Pro Sentret.

Norske presset ut Hun forteller at det er flest nigerianske, og at de har dominert gateprostitusjonen i hovedstaden siden de kom i 2004 og 2005.

- De ble raskt en dominerende gruppe, og jobber nesten hele tiden, mens eksempelvis de norske bare selger sex når de føler at de trenger det, sier Norli.

Bare 4,5 prosent av kvinnene de traff  i juni, var etnisk norske.

- De norske har nok følt seg presset ut, men ikke direkte på grunn av vold eller trusler, sier hun videre og forklarer:

- De nigerianske har hatt fordelen av å være mange flere enn de norske. De valgte seg Karl Johans gate og de nærmeste gatene, og det er nok en felles forståelse blant de prostituerte om hvor det er akseptabelt å stå. Karl Johans gate har dermed ikke vært et sted hvor norske og østeuropeere har stått.

Har fordelt sentrum Hun forteller at de østeuropeiske fra Bulgaria og Romania står mest i Myntgata nedover mot Grev Wedels plass og langs festningsmuren ved Akershus festning. De få norske prostituerte står stort sett bare i Nedre Slottsgate.

- Vi har hatt en liten nedgang i antallet kvinner og menn som har oppsøkt oss første halvår i år, sammenliknet med i fjor, og nedgangen har vært størst blant våre norske brukere.

Det er det flere årsaker til, forteller Norli. Hun forteller at det trolig er noe færre norske kvinner i gateprostitusjon enn tidligere og at det virker som om prostitusjonshyppigheten har gått noe ned. De fleste norske kvinner i gateprostitusjon er rusavhengige og rimelig god tilgang på substituttbehandling kan ha bidratt til dette.

- Når Metadon og andre former for substituttbehandling blitt mer tilgjengelig, blir behovet for å selge sex for å finansiere en rusavhengighet redusert.

Men Norli understreker at de nå har som mål å finne ut om de kan slå fast at flere norske kvinner faktisk har sluttet å selge sex, eller om de bare gjør det på andre måter som de ikke har fanget opp.

- Det kan være at de selger sex på andre tider av døgnet når det ikke er like mange utenlandske kvinner tilstede i gateprostitusjon. Det er ikke ukjent at det er et slags rush ved lunsjtider og ved middagstider når folk er på vei hjem fra jobb. Derfor ønsker vi å ha flere oppsøkende runder tidligere på dagen for å se om vi påtreffe norske kvinner, sier hun. Vi jobber også målrettet opp mot andre kvinnetiltak, særlig innenfor rusomsorgen, for å se om vi når kvinnene på andre arenaer enn tidligere.

Særskilt innsats overfor nordmenn Pro Sentret har også flyttet seg fra Tollbugata til Storgata, og selv om det bare er et lite stykke unna, mener Norli at dette kan ha mye å si.

- Det er ikke mange meterne som skal til. Nå ligger vi ikke midt på strøket lengre og det er ikke like naturlig å stikke innom på veien ned til kvadraturen hvor de selger sex. Vi gjør derfor nå en særskilt innsats overfor norske kvinner for å gjøre de oppmerksomme på hvor vi er. Vi har altså en jobb å gjøre før vi kan slå fast med rimelig sikkerhet at det er en reduksjon av norske kvinner i prostitusjon.

- Vi jager de nigerianske unna - Vil du ha en tur? En «dametur»?

Spørsmålet kommer fra norske Rita og Elisabeth. Vi er i Nedre Slottsgate og klokka er 16.30 på fredags ettermiddag. Byråkratene i bygningene rundt oss er på vei hjem. 

Dagbladet tilkjennegjør reportasjen og spør hvordan de opplever gateprostitusjon, og Elisabeth tar seg av pratinga. Rita setter seg ned på asfalten for å sminke seg. Elisabeth forteller at hun og de andre norske prostituerte tidligere hadde kontroll på et større område, men at de nå bare har Nedre Slottsgate for seg selv.

- De nigerianske er gærne. De raner og slår, men her får de ikke stå. Her jager vi dem bort. Jeg har vokst opp i denne byen, og det er ikke snakk om at de kan jage meg bort, sier Elisabeth.

- Jeg har reddet mange lettere berusa menn fra de damene der, fortsetter hun.

- Aggressive Hun beskriver de nigerianske kvinnene som mest aggressive, og at de reagerer kraftig dersom de norske kvinnene står på andre steder bortsett fra i Nedre Slottsgate. Hun mener de får sexkundene til å betale mindre.

- Jeg står her fordi jeg har blitt kuttet fra metadonbehandling. Det er legene som har gjort at jeg må stå her, hevder Rita.

Bulgarske Ivanka står i Myntgata og lurer på om Dagbladets journalist har lyst på sex. Etter en vennlig avvisning svarer hun kort på spørsmål om hvordan hun opplever gatemarkedet.

- Det er lite kunder. Det er ikke bra, sier hun på gebrokken engelsk.

MYE TRAFIKK: Da Dagbladet møtte Monika (29) fra Kristiansand var det mange som stoppet opp. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MYE TRAFIKK: Da Dagbladet møtte Monika (29) fra Kristiansand var det mange som stoppet opp. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer