Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Norske» rakettgranater brukt av Israel på Gaza

Nammo og Norge tjener fortsatt på våpensalg til Israel.

MERKET:  Mens norske Nammo AS på Raufoss ikke har lov til å eksportere våpen til Israel, kan det heleide datterselskapet Nammo Talley i USA gjøre det. Navnet synes tydelig ved Sabah El Qares tommel. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
MERKET: Mens norske Nammo AS på Raufoss ikke har lov til å eksportere våpen til Israel, kan det heleide datterselskapet Nammo Talley i USA gjøre det. Navnet synes tydelig ved Sabah El Qares tommel. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA/OSLO (Dagbladet): Bildet viser utskytningsrøret til en M72 A9 ASM rakettdrevet granat, spesialutviklet av den norskeide våpenprodusenten Nammo Talley til å slå hull i bygninger og forskansede stillinger.

- Dette bruker israelerne i våre gater og mot våre hus, forteller Sabah El Qare.

Hun jobber i en lokal organisasjon i Khan Younis, sør på Gazastripen. De har et besøkssenter med kontorer og med aktivitetsrom for barn og ungdom. Organisasjonen får støtte av både SOS-barnebyer, Redd Barna og UNICEF.

Den 23. juli okkuperte israelske soldater senteret, kastet ut de som jobbet der og brukte området som base for egne styrker, forteller hun. Sporene etter soldatene er tydelige. Hun åpner døren til et slags bøttekott og kommer ut igjen med avfyringsrøret som hun hevder soldatene la igjen da de forlot senteret, og nabolaget i ruiner.

- Jeg gjemte det både som et bevis og fordi det er en påminnelse om hvem som hadde ødelagt det jeg har vært med på å bygge opp, sier hun.

Nammo bekrefter overfor Dagbladet at det er en ekte M72 som er avbildet.

SØNDERKNUST: Nabolaget i Khan Younis i Gaza er helt ødelagt etter den israelske invasjonen i sommer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
SØNDERKNUST: Nabolaget i Khan Younis i Gaza er helt ødelagt etter den israelske invasjonen i sommer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer

- Vi kan bekrefte at den avbildede A9 ASM er produsert hos Nammo Talley i September 2012 slik merkingen viser, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo.

Også i 2009 lå M72-rørene strødd i de palestinske ruinene. Da av en tidligere versjon, A7. At også den nye versjonen nå er i bruk, viser at eksporten til Israel fortsetter. Nammo vil ikke kommentere dette.

- Av sikkerhetspolitiske årsaker er det slik at alle våre kunder selv avgjør om de vil offentliggjøre innkjøp eller ikke, så dette er informasjon vi normalt er forhindret fra å gå ut med, sier Solum.

Omgår eksportforbud - Norge tillater ikke salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig. På bakgrunn av dette tillater ikke Norge salg av våpen eller annet militært utstyr til Israel i nåværende situasjon, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Men ettersom systemet opprinnelig ble utviklet i USA, og versjonene som sendes til Israel er produsert hos Nammos heleide datterselskap Nammo Talley i den amerikanske delstaten Arizona, gjelder ikke norsk lov.

-  Nammo Talley er en amerikansk bedrift som produserer amerikansk militært utstyr og som vil være gjenstand for amerikanske eksportkontrollregler. Vår forståelse er at det produktet det her spørres om er et amerikansk produkt basert på amerikansk teknologi, sier Andersen i UD.

- Bidrar til okkupasjon Med et eierskap på 50 prosent i Nammo, er det likevel den norske stat som tjener millioner på at M72-rakettene avfyres på Gaza.

- Nammo har fått tillatelse til å vokse ved å kjøpe fabrikker i andre NATO-land. Nammo må, som alle andre, følge de lovene som gjelder i de landene vi eier noe i, sier Nammos kommunikasjonsdirektør Sissel Solum til Dagbladet.

MERKET:  Mens norske Nammo AS på Raufoss ikke har lov til å eksportere våpen til Israel, kan det heleide datterselskapet Nammo Talley i USA gjøre det. Navnet synes tydelig ved Sabah El Qares tommel. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
MERKET: Mens norske Nammo AS på Raufoss ikke har lov til å eksportere våpen til Israel, kan det heleide datterselskapet Nammo Talley i USA gjøre det. Navnet synes tydelig ved Sabah El Qares tommel. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer

Norsk Folkehjelp, som lenge har engasjert seg mot våpeneksporten til Israel, reagerer skarpt.

- At staten Norge tjener penger på å selge våpen som bidrar til å støtte oppunder krigføringen på Gaza er ikke bra. Her må norske myndigheter tenke seg grundig om, sier kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard.

Norsk Folkehjelp har i lengre tid ment at det er for lett å omgå eksportregelverket på den måten de mener Nammo gjør.

- Norge må fortsatt jobbe med andre Nato-land for å sikre at det kreves sluttbrukererklæringer som sikrer at norskproduserte våpen ikke eksporteres til krig, uansett hvor de settes sammen, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media