Krigen i Jemen

Norske rakettmotorer med på sjøblokaden av Jemen

Den saudiledede koalisjonen som kriger i Jemen har i lange perioder blokkert mat og nødhjelp fra å komme inn til landets havner. Flere av skipene som deltar i sjøblokaden er utstyrt med missiler drevet av norske rakettmotorer.

MISSIL: Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer. Foto: MBDA
MISSIL: Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer. Foto: MBDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det norske våpenfirmaet Nammo, tidligere Raufoss ammunisjonsfabrikk, har i løpet av de siste åra etablert seg som eneleverandør av rakettmotorer til flere større missiltyper internasjonalt. To av disse missilene er å finne på den Saudi-ledede koalisjonens skip, som i perioder har sperret havnene i Jemen.

Koalisjonen gikk militært inn i Jemen i 2015 for å støtte eksilregjeringen etter Houthi-opprørerne tok makten i landet. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har vært de mest aktive landene i koalisjonen, men en rekke andre arabiske land deltar også med mindre bidrag. Både koalisjonen og Houthi-opprørerne har fått kritikk for omfattende brudd på folkeretten.

- Kan holdes ansvarlig

Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Røde Kors, reagerer på at Nammos rakettmotorer har havnet i Jemen.

- Disse motorene har ikke noe i Jemen å gjøre, sier han til Dagbladet. Han fortsetter:

- Det som er med denne konflikten, er at det rapporteres om at det blir begått krigsforbrytelser på alle sider. Norske underleverandører kan holdes ansvarlig for medvirkning til krigsforbrytelser etter de norske straffebestemmelsene, dersom disse missilene har vært brukt til krigsforbrytelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer