Norske reddharer frykter rovdyr, orm og hund

Bjørn er det dyret nordmenn frykter mest av alt, mens hoggorm får den fryktede andreplassen, foran ulv og løshunder. Det viser en ny befolkningsundersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn nærer betydelig rovdyrfrykt.

 • 73 prosent av befolkningen nærer frykt til bjørn.
 • 61 prosent er redd hoggorm.
 • 55 prosent er mer eller mindre redd for ulven.
 • 47 prosent er redd løshunder.Det er Norsk institutt for Naturforskning (NINA) som har foretatt undersøkelsen om nordmenns frykt for rovdyr. Rapporten skal brukes i den framtidige rovdyrforvaltningen og er foretatt med støtte fra Direktoratet for naturforvaltning og Forskningsrådet.

  Både folk bosatt i områder med store rovdyr, og folk bosatt på tettsteder i Østfold, Akershus, Hedmark og Oslo, er med i undersøkelsen.

  Psykolog Tore Bjerke ved NIVAs avdeling på Lillehammer, bekrefter påstanden om at befolkningen gjennomgående nærer betydelig rovdyrfrykt. Men kanskje på en litt annen måte enn forventet.

  - Det er kanskje litt overraskende at hoggormen er det dyret nordmenn frykter nest mest, men at bjørnen topper lista stemmer godt overens med tilsvarende undersøkelser i Sverige og Finland, sier Bjerke.

  En fjerdedel av befolkningen opplyste at de var «svært redd» ulv. Bjerke mener dette er et høyt tall.

  - Utslagene henger nær sammen med hvor bestandene befinner seg. Frykten stiger med nærheten, og frykten for ulv er åpenbart reell. Men at den samtidig er irrasjonell gjør den spesielt interessant.

  Bjerke mener frykten vil avta med et økt kunnskapsnivå om de nevnte artene, og særlig om ulven. Samtidig må lokalbefolkningen få en grad av medbestemmelsesrett i forvaltningen, mener han. Dette vil øke følelsen av mestring og kontroll.

SVÆRT REDD: Bjørnen vekker frykt hos flertallet av befolkningen.