Norske redere vurderer å bevæpne skip

Flere rederier i Bergen skal vurdere å bevæpne skipene sine på grunn av piratfaren utenfor Somalia.

KAPRET:  Det norskeide skipet «Samho Jewelry» ble kapret fredag. Åtte pirater ble drept.  Foto: REUTERS/South Korean Navy/Scanpix
KAPRET: Det norskeide skipet «Samho Jewelry» ble kapret fredag. Åtte pirater ble drept. Foto: REUTERS/South Korean Navy/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Åtte pirater ble drept om bord på det kaprede norskeide skipet «Samho Jewelry» fredag. Ved utløpet av 2010 var 500 sjøfolk fra 18 nasjoner holdt som gisler av pirater. 54 mennesker er drept de siste fem årene.

Ifølge Bergens Tidende er det store spørsmålet i bransjen for tiden om skipene som går gjennom piratutsatte områder, skal bevæpnes, enten ved å utstyre mannskapet med våpen eller ha væpnede vakter om bord.

- Vi som rederi må nå vurdere alle muligheter. Sikkerheten til mannskapet kommer i første rekke, sier Jan Pedersen, administrerende direktør i K.G Jebsen Skipsrederi.

Også Westfal Larsen vurderer muligheten.

- Rederiforbundet mener det er hjemmel i loven, og ingen forsikringsselskap nekter oss å bevæpne. Vi vurderer bevæpning, men før det eventuelt blir aktuelt, kommer vi til å gjøre en undersøkelse blant våre kapteiner, sier Stig Hilland, driftssjef i Westfal Larsen Management AS.

Odfjell-direktør Helge Olsen har inntrykk av at flere og flere benytter væpnede vakter fra private vaktselskaper og sier at rederiet «må videreutvikle våre tiltak».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer