Norske rederier tar terroradvarsler med ro

Tysk politi har oppfordret rederier som driver trafikk mellom Skandinavia og Tyskland til økt årvåkenhet mot mulige terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske rederier har skjerpet sikkerheten, men tar advarslene med stor ro.

Advarselen gikk ut til ferjeselskapene i begynnelsen av mai og baserte seg på rykter fra omstridte kilder i kriminelle miljøer i Tyskland. Den israelske etterretningstjenesten Mossad skal i tillegg ha hatt mer konkrete indikasjoner på at aksjoner var under planlegging, skriver avisen Die Welt.

Ifølge Die Welt er det palestinske miljøer som skal vær mistenkt for å planlegge aksjoner mot ferjer i Nordsjøen eller Østersjøen. Både eksplosjoner og kapringer blir nevnt som mulige aksjoner.

Ro

På grunn av de tyske kildenes tvilsomme karakter har imidlertid Tysklands regjering manet til ro. -Ikke skap panikk, skal innenri ksminister Otto Schily ha sagt, samtidig som han oppfordret rederiene til største årvåkenhet.

- Indikasjonene (på at terror planlegges) er verken blitt konkretisert eller forsterket, sier det tyske kriminalpolitiet BKAs talskvinne Norbert Unger til Die Welt.

Det skal heller ikke ha kommet nye indikasjoner på at terrorister med islamistisk bakgrunn planlegger aksjoner.

Overvåket

Den mest konkrete hendelsen som foreligger, er en reise to mistenkte palestinere gjorde i vår. De to kom til Tyskland via Frankfurt og skal så ha reist til Hamburg der de hadde et møte med to andre personer med arabisk utseende nær Hamburg sentralstasjon.

Senere skal de to ha reist med tog til ferjehavnen Puttgarden og derfra ha tatt ferjen til Rødby havn for så å fortsette til København, der de fortsatt oppholder seg. Ingenting de to har gjort, har gitt grunnlag for å gripe inn mot dem, skriver Die Welt, og reisemåten mellom Hamburg og København er i seg selv særdeles normal. Palestinerne skal ha vært overvåket av både tysk og dansk politi.

Økt sikkerhet

Flere ferjeselskaper bekrefter overfor Die Welt at kontrollen med passasjerene er økt etter advarselen fra det tyske kriminalpolitiet. Det gjelder blant annet selskapet Scandilines AG som ukentlig har rundt 400 avganger mellom Tyskland, Danmark og Sverige, blant annet Rødby-Puttgarden.

- Hos oss og våre kapteiner er det økt årvåkenhet etter 4. mai, sier Hans-Georg Clever, sikkerhetssjef i ferjeselskapet TT-Line, med sete i Hamburg.

Norske ferjeselskaper tar foreløpig terrormeldingene med stor ro. Sikkerheten er allerede trappet opp på båtene.

DFDS Seaways trafikkerer strekningen Oslo-København og Kristiansand-Gøteborg, og har også en ren Østersjørute mellom Trelleborg og den polske havnebyen Gdansk.

- Jeg kan bekrefte at vi har skjerpet sikkerheten i samarbeid med de lokale politimyndighetene, sier administrerende direktør Thor Johannesen til NTB.

- Den slags oppslag vil alltid føre til at sikkerheten skjerpes ytterligere, og vi er alltid forberedt på at ting kan skje.

Trapper ikke opp

Også Color Line er forberedt, men har ikke trappet opp sikkerhetsnivået etter de siste meldingene fordi båtene ikke trafikkerer Østersjøen. Den av Color Lines linjer som er mest utsatt, er strekningen Oslo-Kiel, men informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen mener det ikke er behov for ytterligere tiltak.

- Siden 11.september har vi innført strengere kontroll, men ikke nødvendigvis så synlig som for eksempel flyselskapene. Vi står i løpende og jevnlig kontakt med overvåkingstjenestene i de land vi anløper, forteller Mathisen til NTB.

Heller ikke Stena Line, som fra Norge trafikkerer linjen Oslo-Frederikshavn, har økt sikkerheten den siste tiden. -Vi pleier å få varsel fra politiet når noe slikt er nødvendig, og det har vi ikke fått denne gangen, sier markedssjef Sondre Gulliksen i Stena Line til NTB.

- Etter 11.september skjerpet vi sikkerhetstiltakene, blant annet på brobesøk, men nå anser vi risikoen som lav, og sikkerhetstiltakene er nå på et normalt nivå, sier Gulliksen.

Den eneste linjen som berøres direkte av advarslene er linjen mellom svenske Karlskrona og polske Gdynia.

(NTB)