«Norske» Richard kan velte Obamas drøm

Richard Bergs senatorsete er en del av republikanernes plan om å ta over hele kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISMARCK i NORD-DAKOTA (Dagbladet): Hans hjertesaker er kampen for skatteletter og mot Barack Obamas helsereform.

Richard Berg svarer «you bet» når Dagbladet spør om han er norsk, og han er et av det republikanske partiets sterkeste kort i kampen for å gjenvinne kontrollen over senatet i kongressen.

Berg hopper ut av pick-up'en og går med faste skrritt mot Dagbladet på parkeringsplassen utenfor det republikanske partihovedkvarteret i Nord Dakota.

Som amerikanske politikere flest gir han umiddelbart inntrykk av å være en likandes og hyggelig kar.

Dagbladet prøver å tiltale han som «Mr. Berg» men blir raskt satt på plass.

- Kall meg bare Rick, sier han, og det er som Rick Berg han er kjent som politiker.

- Velkommen til Nord Dakota, så hyggelig å få besøk fra Norge, sier han.

Norsk drøm Inne på partikontoret er frivillige kampanjemedarbeidere i full sving. De ringer velgere, organiserer hjemmebesøk og sender ut klistremerker og plakater.

Og ikke minst planlegger og organiserer de Bergs kampanjearrangementer.

Følg Dagbladets dekning av presidentvalgkampen her.

De siste ukene før valget har han reist på kryss og tvers i den stort sett paddeflate, kalde og nesten folketomme staten helt opp mot grensa til Canada.

Men det var her oppe mange norske utvandrere fikk seg land i tiden etter første verdenskrig, og staten er fortsatt preget av båndene til de skandinaviske landene.

- Det er bare noen uker siden sist jeg arrangerte lutefiskmiddag hjemme. Og lutefisk er fast meny på julaften i vår familie, sier han.

Bergs bestefar kom til USA fra Skodje på Sunnmøre.

- Han min immigrerte fra Norge da han var rundt 17 år gammel. Det var en norsk drøm for ham å komme til USA og starte opp som bonde og senere veterinær her. Det var den drømmen om et bedre liv for seg selv og sine barn som har gjort at jeg er den jeg er i dag. Det er slike drømmer som må vekkes til live igjen og det er derfor jeg nå er i politikken, sier Berg.

Forfeilet politikk Berg har markert seg som en kraftig kritiker av Obama og en ivrig forkjemper for lavere skatter og mindre statlig styring.

- Obama er en fin fyr, men problemet er at han kjører en forfeilet politikk. Det vi vet godt her i Nord-Dakota er at man må sette tæring etter næring. Hans voldsomme økning av offentlig forbruk er gal politikk for Amerika.

I valgkampen har Berg stadig gjentatt at han vil gjøre alt i hans makt for å annullere helsereformen som nå bare går under navnet Obamacare.

Reformen er blitt presidentens stolthet, men samtidig også skyteskiven for alle de som frykter mer statlig styring.

Mitt Romney er knallhard motstander av reformen og har varslet at å annullere den vil være noe av det første han går løs på om han får flytte inn i Det hvite hus.

- Dette er en 1700 milliarder dollars statlig overtakelse av vårt helsesystem og det plasserer myndighetene mellom legene og pasientene. Det er helt nytt for oss i Amerika.

- Men denne reformen gir helseforsikring til 32 millioner amerikanere som tidligere sto uten helsedekning. Hva er så galt med det?

- Faktisk kommer flere til å bli stående uten helsedekning når dette går igjennom. Store restaurantbedrifter har blant annet nylig annonsert at de vil gå mer over til midlertidig arbeidskraft for å slippe å betale de kostbare forsikringene som Obamacare pålegger.

Olje En enslig stemme gjør at demokratene i dag kontrollerer senatet om stemmegivingen følger partilinjene.

Og i følge Washington Post er det seks senatorvalg som er så jevne at de kan gå begge veier.

Ett av disse er valget i Nord Dakota der Berg kjemper om et sete som nå er demokratisk. Og det ser bra ut for Berg.

Han har ledet på de fleste meningsmålingene, selv om ledelsen på den siste målingen var krympet til to prosentpoeng.

Skulle republikanerne få kontroll i begge kamrene av kongressen mens Obama blir sittende, spår mange at USA vil få en handlingslammet president som vil bli motarbeidet nesten ustanselig.

- Et republikansk senat vil styre landet litt som vi styrer her i Nord Dakota. Vi vil få et balansert budsjett der utgiftene ikke overstiger inntektene. Vi vil få stabile og forutsigbare skattebyrder og fornuftige reguleringer, sier Berg.

Litt som Norge på 70-tallet har Nord Dakota nylig opplevd store og overraskende oljefunn. Dette har trukket massevis av arbeidsplasser og penger til den gamle jordbruksstaten.

Et av mange selskaper som satser på å suge penger ut av delstatens oljerike skifer er Statoil.

- Her i Nord Dakota har vi en energipolitikk som oppfordrer til utvinning av energi. Det vil vi få i hele landet også. Får vi til dette vil Amerika komme tilbake som et skudd og bli den globale økonomiske stormakten som vi naturlig er, sier Berg.

Teleproffer På vei ut i kampanjebilen igjen stopper Berg og småprater med de frivillige som sitter og ringer for ham.

Kirsten Munsy sitter med fire telefoner foran seg og med alle telefonene i sving samtidig prøver hun å ringe velgere kampanjen tror på som potensielle støttespillere.

- Det er jo mange som ikke tar den og mange som går rett på en svarer. Det hadde blitt alt for lite effektivt å bare ringe til en og en person om gangen, sier hun.

- Men hva gjør du om to plukker opp røret samtidig, spør Berg.

- Da snakker jeg med begge to samtidig.

- Blir ikke det forvirrende?

- Nei de merker ikke det. Ofte kan jeg si det samme til begge to eller så prater jeg med den ene mens jeg hører på hva den andre velgeren sier. De hører ikke at jeg har flere samtaler gående på en gang, sier hun.