Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VM i buhurt - Norge er med

Norske riddere i VM

For aller første gang stiller Norge VM-lag i den mer og mer populære idretten buhurt. Men hva er buhurt? Og hvordan er Norges sjanser?

FØRSTE GANG: Aldri før har Norge stilt lag i verdensmesterskapet i buhurt. Men i årets utgave kan du følge nordmennene, direkte på Dagbladet. Video: IMCF Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kjenner at det begynner å bli vanskelig å puste. Hjelmen er tung og du ser ikke så altfor mye gjennom de smale stripene som både skal beskytte, men også legge til rette for, øynenes funksjon.

Du har vanskeligheter med å orientere deg og du kjenner at rustningen er mye tyngre nå enn den var for bare fem minutter siden. Panikken begynner å bre seg, men du vet at motstanderen har det, om ikke verre så i hvert fall, like dritt.

Eller kult, alt ettersom hva du syns om å kjempe mann mot mann, kvinne mot kvinne, i en av verdens aller eldste sporter.

Du tar grep om langsverdet ditt og løper mot motstanderen. Hogger løs med all kraft, prøver å treffe hjelmen og tvinge duellanten ned i bakken. Skaffe laget poeng samtidig som du forsøker å holde panikken og pustebesværet på avstand.

Ekstremsport

Det er dette som er buhurt. Middelaldersporten vi kjenner fra filmer som «A Knight's Tale». En Mixed Martial Art-sport der rustning, langsverd, øks, skjold og rå muskelkraft eller list er helt sentralt. En sport der Norge til helgen stiller lag i VM for aller første gang.

Og Dagbladet skal sende kampene direkte.

I buhurt stiller utøverne i autentiske middelalderrustninger og -våpen. Det meste er lov. Her bruker Eyolf Nagell-Erichsen skaftet på øksa til å slå ut motstanderen. FOTO: Privat
I buhurt stiller utøverne i autentiske middelalderrustninger og -våpen. Det meste er lov. Her bruker Eyolf Nagell-Erichsen skaftet på øksa til å slå ut motstanderen. FOTO: Privat Vis mer

Norge stiller lag i fem mot fem. Det er om å gjøre å få motstanderlaget i bakken først og det laget som står igjen blir kåret til vinner.

Alt er lov, med noen få unntak: Det er ikke lov å slå etter knær, skrittet eller føtter. Det er ikke lov å stikke, det er ikke lov å slå etter nakken og det er heller ikke lov å slå nedover langs ryggen. Ellers er det for det meste fritt fram i sporten som tross brutaliteten ikke er rammet av de hardeste skadene. Med unntak av knekte ribbein, småbein og hjernerystelser.

Angsten som taktikk

– Det aller største er 21 mot 21, forteller Eyolf Nagell-Erichsen.

Han har drevet med sporten i to år og startet Oslo-klubben, som i dag er nest størst etter miljøet som holder til i og rundt Norges eldste by, Tønsberg. Men fortsatt er det ikke mange nok utøvere i Norge til å kunne konkurrere i den gjeveste grenen.

Det er et slit og det er mange som ikke tåler det psykiske. Du kan se det når det er kamp. Utøvere som må stoppe opp og holde seg til rekkverket for ikke å få fullstendig panikkanfall. De må rett og slett ta en pause. Noen velger også å legge seg ned og ta et tap. Pustebesværet og angsten blir for stor, fortsetter Nagell-Erichsen.

Og det er angsten nordmennene håper å bruke som sin taktikk.

Det er nemlig i buhurt som i de aller fleste andre sporter forskjellige taktikker, selv om det ser ut som fullstendig kaos. Russerne, for eksempel, er store og sterke bjørner med tunge rustninger som gjennom total og rå muskeldominans forsøker å slå seg gjennom motstanderen. Norge, derimot, er mindre. Raskere. Mer vanskelig å få grep om. Taktikken blir å psyke motstanderen ut gjennom å hele tiden være overalt.

Eyolf Nagell-Erichsen har drevet med buhurt i to år og er leder av klubben i Oslo. FOTO: Privat
Eyolf Nagell-Erichsen har drevet med buhurt i to år og er leder av klubben i Oslo. FOTO: Privat Vis mer

Og slik skal angsten ta overhånd hos motstanderen.

– Det skal være autentisk

Men det er ikke bare det sportslige som gjør at sporten appellerer til utøverne. Samholdet er stort, selv mellom konkurrentene. I tillegg er det et element av å tre inn i en annen tid.

– Rustningene skal være autentiske. Du er nødt til å velge en type, fra en spesifikk æra, du skal bruke. Blander du får du ikke godkjent. I tillegg bruker vi helt autentiske våpen, smidd av smeder. Langsverd, enkelthåndssverd, økser eller klubber. Våpen de brukte før i tiden. Så det er klart at dette også er et element, men vi driver ikke rollespill. Dette er en sport, på lik linje med den MMA du ser i UFC.

Ambisjonene for det norske laget er selvfølgelig proporsjonalt med erfaringen. Motstanden er sterk og på for eksempel det russiske laget finner vi også utøvere som driver på profesjonell basis. Derfor er det viktigste for det norske landslaget i buhurt det samme som for stort sett alle andre norske landslag.

Så lenge vi slår svenskene, er vi fornøyde, avslutter Nagell-Erichsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media