Veldedighet: Forretningsmannen Trond Mohn er den som har gitt mest. Han sier det er en stor glede å gi. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
Veldedighet: Forretningsmannen Trond Mohn er den som har gitt mest. Han sier det er en stor glede å gi. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

Norske rikinger gir så det mo(h)nner

Strømninger fra den store verden har bidratt til at formuende nordmenn i stadig større grad åpner lommeboken for veldedige formål og sosiale investeringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital / Jan Chr. Grandre): Noen av klodens aller rikeste, som Bill Gates, Warren Buffett, George Soros, Steve Case, David Rubenstein og Leon Black har gitt bort flere hundre milliarder dollar av sin personlige formue de siste årene. Og mer skal det bli, om vi tolker dem rett, skriver Kapital.

Deres adferd og fortellinger om gleden ved å gi tilbake til samfunnet - som har bidratt til å gjøre dem styrtrike - ser også ut til å ha funnet klangbunn her hjemme, til tross for vår godt utbygde velferdsstat.

Et flertall av landets aller rikeste bidrar nå til, eller er engasjert i, det vi kan kalle gode formål.

Ifølge Ingrid Stange, som var en de første som profesjonaliserte rådgivning innenfor dette feltet i Norge, fortsetter interessen for filantropi å øke.

- Siden vi i 2007 etablerte filantropisk rådgivning i Formuesforvaltning, har jeg merket en enorm utvikling innen dette feltet. Da vi begynte, var det mange som ikke skjønte hva jeg drev med, men nå opplever vi en langt større interesse og en bred, positiv holdning, sier Stange til Kapital.

6. og 7. mai samlet hennes organisasjon Partnership for Change innflytelsesrike mennesker fra hele verden til konferanse i Oslo.

Hensikten var å diskutere løsninger på globale utfordringer, vise eksempler på sosial innovasjon og partnerskap mellom næringsliv, organisasjoner og privatpersoner.

Årets konferanse ble blant annet arrangert i samarbeid med Nexus Network, som ble grunnlagt av Warren Buffetts barnebarn.

Nettverket består av drøyt to tusen unge voksne, enten arvinger eller personer som skal overta store virksomheter. Organisasjonens formål er å koble disse kapitalsterke miljøene med sosiale entreprenører.

Mohn punger ut De siste par årene har man sett at noen store filantroper har kommet enda tydeligere på banen i Norge.

Trond Mohn er ett eksempel; han solgte familiens lukrative pumpeselskap Frank Mohn til Alfa Laval for 13 milliarder kroner og deler nå ut mye av pengene med rund hånd, fortrinnsvis til forskning og idrett.

Frem til i dag har Bergens rause velgjører, etter hva Kapital kjenner til, gitt bort 3,3 milliarder kroner, og han lover at det kommer adskillig mer fra den kanten.

- Jeg kommer til å gi mye mer i tiden fremover. Det er en stor glede å gi, og jeg oppfordrer andre velhavende til å gjøre det samme, uttalte Mohn til VG ved juletider.

Et annet eksempel er Olav Thon, som har lagt sine aksjer i Olav Thon Gruppen AS, verdsatt til 25,4 milliarder kroner, i en stiftelse som, foruten å drive Thons livsverk videre, også skal dele ut midler til allmennyttige formål fra nå og i fremtiden.

Tre milliarder fra stiftelser Ifølge Stiftelsestilsynet viste en undersøkelse fra 2012 at 3.500 stiftelser (av landets daværende 7.600 stiftelser), hadde som formål å dele ut penger. Rundt regnet deler norske stiftelser ut tre milliarder kroner hvert år til ulike formål.

- Utdannelse og sosiale formål får mest, men også forskning og kultur er populære formål som mottar betydelige midler, sier seniorrådgiver Rune Timberlid i Stiftelsestilsynet til Kapital.

Trenden er at det blir litt færre stiftelser, til gjengjeld blir de litt større, og på sikt tror Timberlid flere private formuer vil bli gjort om til stiftelser.

Men det er ikke bare seniorer som gjør sine midler tilgjengelig for gode formål. IT-gründer Jørn Lyseggen (46), en adoptert odelsgutt fra Trysil, som blant annet står bak Meltwater Group, ville ikke vente til han var gammel og komfortabel. Etter å ha luftet tanken med en venn innså han at livet var for kort til å vente.

- Meltwater Entrepreneurial School of Technology (MEST) i Ghanas hovedstad Accra er et filantropisk initiativ startet i 2007 da Meltwater var et beskjedent selskap i både størrelse og finansiell bærekraft, forteller Lyseggen til Kapital.

Her tilbys unge afrikanere en toårig utdannelse for softwareentreprenører. Med en god gründeridé kan studentene få med seg en startkapital i form av et stipend etter endt utdannelse.

Det hvite hus I dag er MEST en institusjon med nærmere 200 mennesker som har utviklet seg til å bli en velkjent tech-merkevare i Afrika og har fått mediedekning av CNN, BBC, Forbes og Fast Company.

- I fjor ble blant annet en av våre entreprenører invitert av president Obama til Det hvite hus i Washington for å delta på "The Africa Leadership Summit", et eksklusivt event for afrikanske statsledere og fremstående entreprenører, beretter Lyseggen.

Skulle noen være i tvil, så eksisterer den norske dugnadsånden fortsatt, selv om den har antatt nye former. En fersk undersøkelse viser at hele 48 prosent av alle nordmenn er engasjert i frivillig arbeid.

- Filantropi er jo ikke noe annet enn kjærlighet til mennesker, og da spiller det jo ikke noen rolle om man gir av sin kunnskap, sin tid eller sine penger, sier Ingrid Stange til Kapital.

Dette er Norges rikeste personer

Disse har gitt så det mo(h)nner
Trond Mohn 3.300 mill. Har solgt familieselskapet og gir bort milliardformuen! Gaver for mer enn 3,3 milliarder kroner skal være den svært rause bergenserens bidrag til ulike formål de siste 25 år. Dette har kommet minst tre forskningsstiftelser til gode, pluss en andel som har gått til idrettsanlegg og støtte til breddeidretten. Store beløp skal også ha blitt donert til medisinsk utstyr og andre gode formål i lokalmiljøet.

Fred Kavli 1.400 mill. Etter salget av Kavlico i år 2000 opprettet selskapets gründer, norsk-amerikaneren Fred Kavli, Kavli Foundation. Fondet deler ut forskningspriser innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap på én million dollar annethvert år. Fondet støtter i tillegg 16 forskningsinstitutter ved noen av verdens ledende universiteter i USA, Europa og Asia. Kavlis bidrag skal være over 200 millioner dollar.

Aud Jebsen 800 mill. Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen ble opprettet i 2009 med en gave fra Aud Jebsen på vel 800 millioner kroner. I tillegg har stiftelsen mottatt gaver fra Kristian Gerhard Jebsen Foundation på til sammen 35 millioner dollar. Forvaltningskapitalen var ved utgangen av 2013 960 millioner kroner. Sum tildelinger er 324 millioner kroner til en rekke prosjekter innen medisinsk og maritim forskning samt kunst og kultur.

Kjell Inge Røkke 720 mill. Aker Stadion ble skjenket som en gave fra Røkke med en prislapp på 230 millioner kroner. I tillegg har Røkke fra 2006/2007 til sesongslutt i Tippeligaen 2015 gitt nærmere 90 millioner kroner til lokale lag og organisasjoner som ønsker å tjene en slant på salg av årskort til Aker Stadion for Molde FK. For hver krone lag, foreninger og klubber selger sesongkort for, gir Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig et tilsvarende beløp tilbake gjennom ekteparets "Prosjekt Tilhørighet". På toppen kommer  økonomisk støtte og sponsing av fotballklubben til rundt 400 millioner kroner siden 1992 fra Røkke og hans selskaper.

Grieg-familien 450 mill. Gjennom stiftelsen Grieg Foundation, som mottar 25 prosent av utbyttet i Grieg Group, donerer shippingfamilien til veldedige formål. Stiftelsen ble opprettet i sin nåværende form i 2002 og har siden den gang bevilget rundt 450 millioner kroner til prosjekter over hele verden. Det er særlig barn og unges utvikling, musikk og annen kultur samt medisinsk forskning og helseprosjekter som nyter godt av utdelingene.

Stein Erik Hagen 420 mill. Gjennom årenes løp har investoren gitt penger til medisinsk forskning og utstyr, Skimuseet i  Holmenkollen samt støttet et professorat ved Handelshøyskolen BI. Han bidro i tillegg med 20 millioner kroner til nytt kulturhus i Larvik og har de senere år støttet en rekke kulturformål. I 2013 gav han løfte om å donere 100 millioner til prostataforskning.

Tore Lærdal 400 mill. Lærdal Medical har bygget milliardverdier på salg av medisinsk opplærings- og behandlingsutstyr. Store deler av verdiene er pløyet tilbake til samfunnet gjennom social enterprise-prosjekter, i særlig grad for å bidra til bekjempelse av mødre- og barnedødelighet i lavressurs-land. Not for profit-selskapet Lærdal Global Health har kommittert 30 millioner dollar til dette arbeidet. I tillegg har Lærdals fond for akutt medisin i perioden 2010-2017 øremerket minimum 50 prosent av sine årlige bevilgninger, i sum 25 millioner dollar, til samme formål. Litt avhengig av dollarkursen, ender totalt kommittert beløp på cirka 400 millioner norske kroner. Utover dette bevilger Lærdal-fondet 10-20 millioner årlig til praktisk rettede forskningsprosjekter i utviklede land.

Chr. Ringnes 300 mill. Den eksentriske milliardæren har satt av 300 millioner kroner i en stiftelse til innkjøp, opparbeiding og drift av den mye omtalte skulpturparken i Ekebergåsen i Oslo, som åpner i september i år. Har også donert en rekke av skulpturene som pryder hovedstaden, for eksempel bronsetigeren på Jernbanetorget og påfuglfontenen ved Nationaltheatret.

Christen Sveaas 280 mill. I en årrekke har kunstmesén Sveaas bidratt med betydelige beløp til drift av Kistefos-Museet samt kunstgaver til museets skulpturpark. Donerte en verdifull samling Bergenssølv til en stiftelse med adresse i vestlandsbyen samt betalte for skulpturen som ligger i vannet på utsiden av Operaen i Oslo. Til stiftelsen Anders Sveaas? almennyttige fond har han donert verdier for rundt 100 millioner til glede for kultur, eldre og syke barn.
  Ivar S. Løge 220 mill. Løge har tjent en formue bl.a. på postordreforretningen Select. Cirka 220 millioner kroner av den har han pløyet inn i Ivar S. Løges stiftelse, som skal støtte endringsprosjekter i vanskeligstilte utviklingsland. Forvaltningskapitalen nå ligger på cirka 260 millioner kroner, etter generøse bidrag til bl.a. Oslosenteret og utdanning i Afrika og Myanmar.

Olav Thon 121 mill. Opprettet Olav Thon Stiftelsen i 2013 og overdro via gavebrev samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS, verdsatt til kr 25,4 mrd. til stiftelsen. Dens formål er å utøve et stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen AS og underliggende selskaper langs de hovedlinjer som Thon har lagt til grunn for sin forretningsdrift for derigjennom også skape økonomisk grunnlag for at stiftelsen skal kunne utdele midler til allmennyttige formål. I fjor ble det besluttet utdelinger på 51 mill. kr. I mars i år utdelte stiftelsen for første gang faglige priser og støtte til undervisnings¬relatert forskning innen de medisinske og matematisk-naturvitenskapelige fagområder. Har tidligere opprettet tre stiftelser som skal fremme naturopplevelser.

John Fredriksen 120 mill. Big John har i flere omganger gitt penger til Rikshospitalet og Radiumhospitalet og ble berømt for sin donasjon av 50 millioner kroner forseglet på en serviett fra Theatercafeen. Bidro senest i fjor til kjøp av en avansert operasjonsrobot for kreft. Summen av alle donasjoner er ikke kjent, men det er i alle fall snakk om 100 millioner de senere år.

Jørn Lyseggen 120 mill. Gründeren bak medieovervåkningsselskapet Meltwater Group etablerte i 2007 stiftelsen Meltwater Foundation. Stiftelsen utdanner softwareentreprenører utenfor Ghanas hovedstad Accra og tilbyr også startkapital til gode ideer. Lyseggen har satt av 20 millioner dollar til stiftelsen, nær 120 millioner kroner.

Jens Ulltveit-Moe 112mill. Den kunnskapsinteresserte investoren har bidratt med midler til Arkitektmuseet i Oslo, Norsk Bremuseum, Vitenfabrikken Jærmuseet og til nytt veksthus i Botanisk Hage på Tøyen i Oslo. Johan H. Andresen 110 Har vært glødende engasjert i sosialt entreprenørskap siden 2007 og bidrar hvert år med om lag 25 millioner. Viktigere er likevel tiden og kreftene konsernet investerer i dette. Ferds bidrag i form av kompetanse, erfaring og nettverk er vanskelig å tallfeste — men summen er betydelig.

Petter Stordalen 100 mill. Nordic Choice Hotels rapporterer på tre bunnlinjer, der resultater innen samfunnsansvar og miljø  sidestilles med de økonomiske resultatene. I tillegg støtter man Stordalen Foundation (SF), som er en privat stiftelse som støtter prosjekter, initiativer og organisasjoner som aktivt arbeider for en bærekraftig fremtid. Blant disse er: EAT Stockholm Food Forum, GreeNudge, Dyrevernalliansen, Stockholm Resillience Center, Regnskogfondet og UNICEF.

Flere økonominyheter Aksjene Hermanrud mener du bør handle
Strøken toppleilighet smalt 1,15 millioner over takst
Jon fant ikke en nettleser som passet - utvikler nå sin egen