Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske romforskere med ny metode: «Det skjeve tårn i San Francisco» fortsetter å synke

Analyserer Millenium Tower med satelittbilder.

SYNKER: Norske forskere har klart å måle hvor mye skyskraperen Millennium Tower synker ved hjelp av satellittbilder. Foto: Beck Diefen back / Reuters / NTB scanpix.
SYNKER: Norske forskere har klart å måle hvor mye skyskraperen Millennium Tower synker ved hjelp av satellittbilder. Foto: Beck Diefen back / Reuters / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av en ny norsk metode har forskere klart å måle hvor raskt skyskraperen Millennium Tower i San Francisco synker. Målingen baserer seg på satellittbilder.

Den 58 etasjer høye bygningen har fått tilnavnet «det skjeve tårn i San Francisco» fordi det har begynt å lene på seg på grunn av nedsynking.

De nye satellittmålingene viser at tårnet beveger seg med mer enn fem centimeter per år, mens andre bygninger rundt omtrent ikke beveger seg, ifølge Norsk Romsenter.

Metoden er utviklet av forskere ved NORUT, Norges geologiske undersøkelse og PPo.labs i Nederland i samarbeid med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Den synkende bygningen har vært gjenstand for en rekke rettssaker etter at den sto ferdig i 2009, som både har involvert utbyggerne, bymyndighetene og eierne av luksusleiligheter i bygget, ifølge nyhetsbyrået AP.

Analysemetoden kan brukes til å overvåke nedsynkingen som skjer i byer over hele verden, og er også blitt testet på steder i Oslo. Nedsynking kan føre til skader på bygninger, broer og veier, og skyldes ofte at grunnvann har blitt borte.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling