Norske Runa i Venezia: - De er helt fortvilet

Runa og reisefølget har tilbrakt ett døgn i Venezia. Hun forteller til Dagbladet at de lokale er fortvilet over situasjonen.

FLOM: Norske Runa Opdal Kerr og ektemannen er på ferie i Venezia, og opplever flommen på nært hold. Video: Runa Opdal Kerr. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den verste flommen på over 50 år har herjet i Venezia i flere dager, og har ført til store skader. Det var ventet at vannstanden i byen skulle nå hele 1,6 meter over normalt nivå i formiddag, men klokka 11.26 nådde vannstanden i Venezia «bare» 154 centimeter.

Ifølge italienske meteorologer, synker vannet sakte nå. Ved 14-tiden var vannstanden på 149 centimeter på øya Burano og 146 i området Chioggia.

70 prosent av byens sentrum er nå under vann, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

FLOM: Her er Runa inne på et hotell som klarte å holde vannet ute. Utenfor står en fotograf fra en italiensk avis. Foto: Privat
FLOM: Her er Runa inne på et hotell som klarte å holde vannet ute. Utenfor står en fotograf fra en italiensk avis. Foto: Privat Vis mer

- Går rundt i søppelsekker

Runa Opdal Kerr og ektemannen er på ferie i Italia, og ankom Venezia i går. I ettermiddag reiser de videre til fastlandet.

- Vi får se om vi kommer oss av gårde. Vannet skal jo gå ned igjen, men skulle vi dratt nå, hadde vi ikke kommet oss ut, sier hun til Dagbladet i 13-tiden fredag.

REISER: Her er reisefølget på vei vekk fra den oversvømte byen. Foto: Privat
REISER: Her er reisefølget på vei vekk fra den oversvømte byen. Foto: Privat Vis mer

Nesten fire timer senere forteller hun at de har begynt reisen mot fastlandet. Etter å ha båret koffertene på hodet en stund, fikk de kapret en vanntaxi.

Opdal Kerr forteller at vannet noen steder har stått helt opp til midjen på dem.

- Jeg har bilder av at vi går rundt i søppelsekker faktisk. Man får kjøpt gummistøvler, men det holdt ikke. Vi måtte ta på søppelsekker som ble teipet rundt lårene.

Saken fortsetter under grafikken.

Dyre skader

Den ikoniske Markusplassen er allerede dekket av vann, og har blitt stengt, ifølge nyhetsbyrået AFP. Før plassen stengte, vasset turister rundt på plassen i vann til knærne.

SØPPELSEKKER: Nødløsningen ble å teipe søppelsekker rundt beina. Foto: Privat
SØPPELSEKKER: Nødløsningen ble å teipe søppelsekker rundt beina. Foto: Privat Vis mer

Ordfører Luigi Brugnaro anslår at vannet har påført skader for om lag én milliard euro.

- Vi har ødelagt Venezia. Vi snakker om skader for rundt én milliard euro, og det er bare for tirsdag, ikke for i dag, sa Brugnaro tidligere i dag.

- Det er trist. Jeg har snakket med noen av dem som jobber i butikkene. De sier at de er helt fortvilet. Dette er den tredje dagen på rad at dette skjer. Restauranter og butikker, alt stenges, sier Oppdal Kerr.

- Det er veldig trist å se flommen, samtidig som du vet at dette er en by som synker, fortsetter hun.

Ordfører Brugnaro kaller flommen for en «krise» og sier at den er et resultat av klimaendringene.

- Vi opplever det på nært hold og som ordføreren sier, dette er en konsekvens av klimaendringene, sier Opdal Kerr.

STENGT: En papirbåt seiler over den nå stengte Markusplassen tidlig fredag morgen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix
STENGT: En papirbåt seiler over den nå stengte Markusplassen tidlig fredag morgen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix Vis mer

Tre dager med storflom

Det er tredje dagen på rad med storflom i den italienske byen. Men mange butikkeiere var allerede for ti dager siden tvunget til å stenge butikkene sine da flommen nådde en høyde på 110 centimeter.

Fredag morgen advarte borgermester Brugnaro om at flommen ikke er over.

- Vinden fortsetter å blåse. Jeg oppfordrer folk til å unngå reiser og holde seg oppdatert på vannstanden, skriver Brugnaro på Twitter.

Tirsdag var vannivået på det verste oppe på 187 centimeter over havnivå, og de italienske myndighetene måtte erklære unntakstilstand. Onsdag sto om lag 90 prosent av byen under vann. Da sto vannet 1,87 meter over normalnivå.

Et vannivå på 80-90 centimeter blir generelt sett på som høyt, men kontrollerbart, skriver Sky News.

Vannet har skapt store ødeleggelser i byen. Torsdag beskrev Italias statsminister Giuseppe Conte situasjonen som «et stikk i hjertet av landet» og erklærte unntakstilstand i byen.

Regjeringen har også gitt en nødbevilgning på 20 millioner euro for å håndtere flommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer