<strong>KINESISK LISTE:</strong> Et kinesisk firma har laget en liste med informasjon om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, får Dagbladet opplyst. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KINESISK LISTE: Et kinesisk firma har laget en liste med informasjon om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, får Dagbladet opplyst. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Norske samfunnstopper i kinesisk database

Informasjon om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, står oppført på lista til det kinesiske selskapet, får Dagbladet opplyst.

Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kan nå avsløre at et kinesisk firma har samlet og lagret en liste med informasjon på over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper.

Lista skal være lagret i en database hos et kinesisk firma knyttet til landets sikkerhetstjeneste, får Dagbladet opplyst.

Dagbladet har fått tilgang til de norske navnene som står på lista. Blant navnene på lista er flere av Norges fremste politikere, men også en rekke samfunnstopper og kjente domfelte.

- Personlig informasjon

- De har samlet personlig informasjon om personer med innflytelse og deres nærmeste. Gjennom lista kan de spore samfunnstoppene og deres familier, sier David Robinson, hos cybersikkerhetsselskapet Internett 2.0 til Dagbladet.

Internett 2.0 er et cybersikkerhetsselskap basert i Canberra i Australia, og de hevder å ha klart å gjenopprette informasjonen om rundt 25 000 mennesker fra databasen.

Lista, som tidligere har blitt omtalt av internasjonale medier som The Washington Post og The Guardian, skal totalt inneholde informasjon om 2,4 millioner mennesker verden rundt, hvor altså over 700 av disse er nordmenn.

Lista Dagbladet har mottatt inneholder blant annet en del offentlig informasjon om en rekke samfunnstopper og hva slags posisjon de har. Den inneholder også lenker til åpne nettsteder hvor det står skrevet om personene.

NORSK ØKONOMI: Det er knyttet stor spenning til budsjettarbeidet på Stortinget i høst, hvor særlig Frp må behages for at regjeringen skal sitte trygt. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Kommersiell operasjon

Også Expressen har fått tilgang til de svenske navnene på lista. Avisa skriver at over 1000 svensker er samlet i databasen, og avslører at blant annet finansminister Magdalena Andersson står på lista.

Informasjonen skal ha blitt samlet inn av selskapet Zhenhua Data. Ifølge The Washington Post er databasens formål å gi innsikt i politiske, militære og forretningspersoner i utlandet, samt detaljer om lands infrastruktur.

The Guardian har vært i kontakt med en representant for Zhenhua Data som skal ha uttalt at «rapporten er veldig usann».

- Kartlegger offentlig informasjon

Ifølge Robinson hos Internet 2.0. skal Zhenhua data først og fremst hatt kommersielle hensikter bak lista.

- Det virker som det er en kommersiell operasjon å bygge en plattform for å selge informasjon til den kinesiske sikkerhetstjenesten, sier Robinson til Dagbladet.

IT-ekspert Torgeir Waterhouse er kjent med den kinesiske lekkasjen.

- Med det jeg har sett om det framstår det som en base for å både ha oversikt og brukes til å øve press på folk på forskjellig vis, sier han til Dagbladet.

-Jeg har sett det omtalt at dette er et privat selskap som enten har gjort dette på oppdrag, eller har samlet inn data for å selge det. Akkurat det framstår som uklart. Essensen er at man kartlegger offentlig tilgjengelig informasjon og bruker det til forskjellige typer formål, sier Waterhouse, som er rådgiver og foredragsholder innen teknologi.

Stater samles informasjon

- Hvem kan ha interesse av denne typen informasjon?

-Jeg tror det er mange som kan ha interesse av en slik, stor oversikt over mennesker, sier Waterhouse og fortsetter:

-Det er ingen hemmelighet at mange stater samler inn informasjon som de tror de kan ha nytte av seinere om mennesker i mange land, og det er naivt å tenke seg at dette er eneste eksempelet på en slik samling, men dette er stort omfang.

Ifølge Waterhouse framstår personene som er omtalt i databasen, som personer med makt eller med nærhet til makt, eller påvirkningskraft i samfunnet og rundt dem. At det også er kriminelle oppført på lista, tror han det kan være flere årsaker til.

- Noen ønsker å misbruke informasjon

- Det kan skyldes at man rett og slett ønsker å opparbeide seg kunnskap om det norske samfunnet. Det kan være at man har en idé om at de kan brukes til oppdrag, eller er villig til å dele av sitt nettverk, kompetanse og erfaring, sier IT-eksperten.

ALVORLIG: Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at de står overfor et stadig mer krevende trusselbilde når det gjelder IT-sikkerhet. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Waterhouse mener at denne lekkasjen er en påminnelse om at vi må tenke sikkerhet og beredskap i alle ledd.

- Vi må være oppmerksomme på at det kan være noen utenfor landet som ønsker å misbruke informasjon for å oppnå sine mål, sier han.

-Utgjør denne lekkasjen en trussel?

- Jeg vil anta at det i utgangspunktet ikke nødvendigvis er en trussel i seg selv, men det kan være ubehagelig å vite eller spekulere i om man står der, og bruken av dataene kan inngå i trussel aktivitet, svarer Waterhouse.

-Jeg har sett det hevdes at noe informasjon er offentlig tilgjengelig og at annen informasjon ikke er det - og det er klart at det kan være eller innebære en endret risiko at den informasjonen nå kommer ut. Bare at man står på lista er en indikator på at det er noe interessant ved dem.

Åpne nettsteder

Waterhouse forteller at selskapet Internet 2.0 er et sikkerhetsselskap eller analyseselskap.

- De har sett på dataene og analysert dem for professoren som opprinnelig mottok dataene, sier han.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Politiets sikkerhetstjeneste mandag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer