Norske Sea King-helikoptre må snu på grunn av uvær

- Blir det mye verre enn dette må vi ta opp igjen søket i morgen.

MÅTTE SNU: To norske Sea King redningshelikoptre måtte i kveld snu på grunn av dårlig vær. Helikoptrene var i utgangspunktet med i letingen etter det savnede Hercules-flyet. Her er Sea King-helikopteret på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Foto: Fredric Alm / Scanpix
MÅTTE SNU: To norske Sea King redningshelikoptre måtte i kveld snu på grunn av dårlig vær. Helikoptrene var i utgangspunktet med i letingen etter det savnede Hercules-flyet. Her er Sea King-helikopteret på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Foto: Fredric Alm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før midnatt kunne den svenske redningstjenesten melde om at både de to norske Seaking-helikoptrene og de to danske redningshelikoptrene som deltar i søket etter det forsvunne C-130J Hercules-flyet, har måttet avbryte på grunn av dårlig vær.

Det amerikanske overvåkingsflyet var på vei til å lande for å fylle drivstoff og bytte mannskap, mens det norske Orion-flyet fortsatte søket utover natten.

Dette har kontakt med mannskapene på bakken, og søket er nå konsentrert til et område øst for Kebnekaise hvor helikoptrene ikke har kunnet søke på grunn av det dårlige været.

- Været blir verre - Vi har dessverre måttet begrense flyvirksomheten på grunn av dårlige forhold, sier Peter Lindquist i den svenske sjø- og flyredningssentralen til Dagbladet.

Lindquist sier det er fare for at hele søket må avsluttes dersom værforholdene blir enda verre.

- Været holder på å bli verre. Vi får dårlig sikt og det er snøbyger. Blir det mye verre enn dette så kan vi ikke fly i området. Da må vi ta opp igjen søket i morgen, sier Lindquist til Dagbladet.

Ledes fra Sverige Leteaksjonen ledes av svensk redningstjeneste med assistanse fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge, i tillegg til norske og svenske militære enheter.

Både svenske og norske enheter har ifølge Forsvaret satt alle ressurser inn på å finne ut hva som har skjedd med flyet.

Ifølge den svenske sjø- og flyredningssentralen er planen for natta å lete med bakkepatruljer i området øst for Kebnekaise, der helikoptrene ikke har kunnet søke på grunn av været.

Spionflyet Orion skal fortsette å fly i natt, og skal fungere som leteplattform og kommunikasjonslink med bakkepatruljene fra Redningstjenesten, Fjellredningen og militærpersonell.

- Sammenfatter informasjon Området øst for Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell, regnes som det mest sannsynlige området det savnede transportflyet kan ha gått ned i.

- Det har ikke skjedd så mye de siste timene. Vi har lett hele ettermiddagen uten å finne noe. Vi har hatt noen små indikasjoner, som vi har forsøkt å få bekreftet, men vi har ikke funnet så mye. Nå sammenfatter vi all informasjon, sier Peter Lindquist i det svenske sjø- og flyredningssentralen til Dagbladet.

Flyet tok av fra Evenes Lufhavn torsdag 14.30, og skulle fly til Kiruna i Sverige for å hente personell. Flyet ble borte fra flygekontrollen kl 14.53.