GÅR VIRALT: Simen Haughom fra Sirdal kjøpte seg en drone vinteren 2016. Nå blir videoene hans sett av millioner verden over. Denne videoen var en av dem som skapte mest engasjement på Facebook i verden torsdag 1.juni. Video: Simen Haughom. Vis mer

Norske Simens dronevideo sett av nesten 8 millioner mennesker verden over

Selvlært dronefotograf tar verden med storm.

(Dagbladet): Etter at 18 år gamle Simen Haughom kjøpte seg en drone i januar 2016 har verden fått øynene opp for gutten fra Sirdal - som filmer norsk natur på en helt spektakulær måte.

- Det er helt urealistisk å tenke på hvor mange personer som har sett den egentlig. Det er helt vilt, samtidig som det gjør det morsommere å gå ut å filme mer, forteller Haughom til Dagbladet.

Torsdag morgen denne uka var en av hans videoer, som var klippet sammen av det britiske viralnettstedet The Lad Bible, en av de mest sette videoene på Facebook i verden.

Videoen kan du se øverst i saken!

500 000 på en time

Videoen, som er spredt på sosiale medier med budskapet «This is definitely one for the bucket list!», ble sett nesten 500 000 ganger på en time tidlig på formiddagen torsdag 1.juni.

NY DIMENSJON:  Videoen viser en flokk med spekkhoggere som jakter sild utenfor Andøya i Nordland i vinter. På videoen ser du hvalene sirkle rundt stimen, og samle den, før matfisken slås i svime med halene. Video: Norwegian Orca Survey Vis mer

Haughoms filmer fikk først oppmerksomhet i fjor, da han publiserte en video fra fjellplatået Kjerag ved Lysefjorden på sin Facebook-kanal «Spectacular Norway».

- Det er jo bare en hobby dette her. I begynnelsen la jeg og pappa ut noen videoer på siden som gikk ganske greit. De ble sett av noen tusener, men etter videoen fra Kjerag tok det helt av, sier Haughom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Videoen fra Kjerag har totalt over 200 millioner visninger. På denne Facebook-siden har den alene 60 millioner visninger.

18-åringen ble kontaktet av en rekke internasjonale aktører, og filmen fra fjellplatået ble vist både i Kina, Thailand, India og Pakistan.

- Kult å kunne leve av film

Haughom går for øyeblikket andre året på videregående, hvor han går studiespesialiserende med fordypning i realfag. Selv om han trives godt med filming i naturen er han usikker på om veien videre vil dreie seg om film.

- Jeg kommer nok til å studere noe annet enn film. Men det hadde vært kult å kunne reise rundt å leve av å filme, forteller han til Dagbladet.

Selvlært: Simen Haughom trives godt i naturen. Ved hjelp av internett har han lært seg å filme med drone selv. Foto: Privat. 
Selvlært: Simen Haughom trives godt i naturen. Ved hjelp av internett har han lært seg å filme med drone selv. Foto: Privat.  Vis mer

Haughom tilbringer likevel mye tid i naturen når han ikke er på skolen, og både faren, brødrene og søsteren bidrar til filmene. Far, Frank Haughom er også svært interessert i fotografi, og tok blant annet bildet som ble valgt ut som statsminister Erna Solbergs julekort i 2016.

Bildet viser Simens lillesøster, Birgitte Haughom, der hun «holder månen» på påskeaften, under en fjelltur familien gjorde sammen til Jordalsheia i Sirdal i fjor.

Storebroren Frederik Haughom er også med og komponerer musikken til filmene lillebroren legger ut.

TROLLSTIGEN: Jo William Boman ville filme Statens Vegvesen på brøyting av Trollstigen med drone. Resultatet ble en spektakulær video. Video: Jo William Boman Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/67543995 Vis mer

Vil filme i Lofoten

Simen er selvlært i filming med drone, og kommer ofte over motivene han filmer litt tilfeldig.

- Plutselig kommer du forbi en plass du ser at kunne vært kult å filme, men det er ikke før du setter deg ned med materiale på pcen etterpå at du ser om det fungerer, forklarer han.

De flotteste stedene han har fanget på film så langt må være Kjerag, Prekestolen og Trolltunga, mener han.

Etter viralsuksessen har han startet et enkeltmannsforetak, hvor han tilbyr å filme med drone for en rekke ulike aktører.

Hva som blir Haughoms neste motiv er foreløpig litt usikkert, men han har gjort seg noen tanker for sommeren.

- Jeg og pappa skal reise oppover i landet for å filme, blant annet i Lofoten. Hvis jeg skulle bevege meg utenfor Norge kunne jeg tenke meg å filme på Island, eller i Peru, der ser det ganske flott ut, sier han til Dagbladet.