Norske sjåfører mest aggressive

68 prosent av alle norske sjåfører med firmabil sier at de kjører aggressivt. Det plasserer dem på topp i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er foretatt av firmaet Lease Plan, som også har kontor i Norge. De har stilt 1750 sjåfører med firmabil spørsmål om kjøring.

68 prosent av nordmennene sier de oppfører seg aggressivt i trafikken. Nummer to på lista er Frankrike med 57 prosent, fulgt av Storbritannia med 55 prosent. Kun 35 prosent av hollandske bilførere at de har oppført seg aggressivt.

- Undersøkelsen er et ledd i en raport som heter «Kjøring gjennom milleniet», sier markedsdirektør i Lense Plan Nick Salkeld.

- Vi ser at det fremdeles er mange sjåfører som overreagerer i situasjoner på veien. De utgjør ikke bare en risiko for seg sjøl, men også for passasjerer og andre som er på veien.

Han mener sjåfører må lære å kontrollere sinnet sitt ved å få profesjonell kjøreopplæring.

- Som et alternativ vil vi oppfordre sjåfører til å gjøre sitt beste for å ignorere det som gjør dem forbannet.

Hater søndagskjørere

Hva som får sjåførene til å reagere med aggressiv kjøring er forskjellig fra land til land. I Norge blir vi mest forbannet på folk som kjører for sakte. Hele 58 prosent av nordmennene sier de blir rasende på søndagskjørere. Hollandske sjåfører blir sure på folk som kjører aggressivt. Spanjolene blir sinte på sjåfører som kjører mot rødt lys og i Storbritannia irriterer de seg grønne over folk som kjører for nært bilen foran. I Frankrike er de verste syndene å kjøre forbi på veiskulderen og kjøre på rødt lys.

Kjøring i fylla

En av fire av de spurte har kjørt med ulovlig promille. 38 prosent av alle franskmenn med firmabil har kjørt i fylla. I Nederland har 33 prosent kjørt med promille og 27 prosent av spanjolene har gjort det. Her er nordmenn mye flinkere. Kun 10 prosent av norske sjåfører har kjørt med promille.

59 prosent av norske bilfører har vært utsatt for en bilulykke de siste fem årene. Franskmennene troner med 67 prosent. Hver fjerde spurte nordmann har sovnet bak rattet. Også her er franskmennene verst, med 36 prosent. I Nederland holder folk seg våkne mens de kjører bil. Bare ti prosent har sovnet.

AGGRESIVT: Nordmenn mener de er mest aggressive i trafikken.