Norske sjøfolk torturert av Kadhafis fryktede stab

Bjørn Ivar Johansen (62) ble torturert av sikkerhetsstaben til Libyas leder Muammad Kadhafi i 1984. Nå håper han at despoten i Libya blir jaget bort og erstattet av demokratiske krefter.

FIKK KNUST SKALLEN: Bjørn Ivar Johansen var overstyrmann på bulkskipet Germa Lionel som ble tatt i arrest av Muammad Kadhafi i 1984. Sammen med flere av det norske mannskapet ble han utsatt for alvorlig tortur. En av dem døde. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
FIKK KNUST SKALLEN: Bjørn Ivar Johansen var overstyrmann på bulkskipet Germa Lionel som ble tatt i arrest av Muammad Kadhafi i 1984. Sammen med flere av det norske mannskapet ble han utsatt for alvorlig tortur. En av dem døde. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/BERGEN (Dagbladet): 5. mai 1984 ble det norske bulkskipet Germa Lionel tatt i arrest kort tid etter ankomst til Tripoli. Mannskapet ombord ble mistenkt for å være spioner eller britiske kommandosoldater som ville gjøre kupp mot Muammad Kadhafi.

Bjørn Ivar Johansen følger godt med på nyhetene nå om dagen for å bli informert om hva som skjer med Muammad Kadhafi. Samtidig kommer minnene om torturen han og flere av mannskapet på Germa Lionel ble utsatt for. En av matrosene ble drept. Johansen fikk knust hodeskallen, slått ut flere tenner og banket kraftig opp. I tillegg ble han utsatt for psykisk tortur.

- Stormet inn - Det var tidlig på morgenkvisten at åtte til ti bevæpnede menn fra Kadhafis revolusjonsgarde stormet inn i lugaren min. De ropte og skrek på et språk jeg ikke forstod. De dyttet meg nedover i skipet, ned leideren og ned på kaia før de kjørte meg bort til et fengsel. Jeg forstod ikke hva som skjedde før klokka 12.30. Da ble jeg kledd naken, og torturen startet. Jeg hadde bedt om å få snakke med skipets agent i Tripoli, men han var åpenbart ikke vår mann, forteller Johansen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer