Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Skog legger ned på Follum

130 mister jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog vedtok onsdag å legge ned den ene papirmaskinen på Follum Fabrikker ved Hønefoss.

- Eierne har sviktet Follum. De har valgt feil strategi, sier hovedtillitsvalgt ved Follum og konserntillitsvalgt i Norske Skog, Stein-Roar Eriksen til NTB.

Avgjørelsen om å stenge den ene av tre papirmaskiner ble tatt med stemmefordelingen elleve mot sju av bedriftsforsamlingen onsdag.
Gjeld
Petter Stordalen, som sammen med to andre investorer eier 6 prosent i Norske Skog gjennom selskapet Unionen, dukket opp på selskapets hovedkontor rett før beslutningen ble kunngjort.

- Nedleggelsen løser ikke problemene ved Follum. Oppmerksomheten må nå være rettet mot å bli kvitt gjelden. Det må være hovedsaken, sa Stordalen som ble hilst med klappsalver og jubel fra Follum-ansatte som var til stede i forbindelse med møtet i bedriftsforsamlingen.

De ansatte har advart kraftig mot en slik løsning. Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen har på sin side lovet lønnsom drift ved Follum selv med bare to av tre papirmaskiner i virksomhet.


Stenger i Korea 
Bedriftsforsamlingens vedtak innebærer at de gir styret i Norske Skog fullmakt til å gjennomføre stenging av produksjonskapasitet for 450.000 tonn avispapir. Det betyr at papirmaskinen PM2 på Follum, papirfabrikken i Stêti i Tsjekkia og fabrikken Cheongwon i Korea blir stengt.

- Et stadig svakere marked har resultert i midlertidig produksjonsstans ved flere av Norske Skogs anlegg de siste årene. Produksjonskapasiteten utnyttes derfor ikke effektivt. Samtidig har den vedvarende overkapasiteten bidratt til en svak prisutvikling for selskapets produkter, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Norske Skog, som er en av verdens største papirprodusenter, er i alvorlige problemer for tiden: Milliardsprekk på byggingen av en ny papirmaskin i Brasil, et negativt resultatvarsel for første kvartal, misfornøyde eiere, skyhøy gjeld og en aksjekurs på bunnivå.


(©NTB)

SKJEBNEMØTET: Styreformann Kim Wahl passerer demonstranter på vei inn til møtet i bedriftsforsamlingen i Norske Skogs hovedkvarter på Lysaker utenfor Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SKJEBNEMØTET: Styreformann Kim Wahl passerer demonstranter på vei inn til møtet i bedriftsforsamlingen i Norske Skogs hovedkvarter på Lysaker utenfor Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media