Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Skog må vente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Debatten om bygging av gasskraftverk i Norge tok en ny vending før helga, da olje- og energiminister Marit Arnstad vendte tommelen ned for Norske Skogs gigantiske planer i Skogn. Konsesjonssøknaden for et anlegg til 8- 9 milliarder kroner ligger nå til behandling i Arnstads departement. Tilhengerne var derfor raskt ute med å kritisere statsråden for å ta standpunkt før søknaden er ferdigbehandlet. På den måten kan behandlingen bli illusorisk. Høyres Jan Tore Sanner sa til Dagsavisen at det er helt klart at et flertall på Stortinget vil overprøve et avslag fra Arnstad, slik at gasskraftverket likevel blir bygd.
  • Jan Tore Sanner burde ha spart seg sin kritikk. Det kan ikke komme overraskende på noen at en statsråd fra Senterpartiet er motstander av å bygge gasskraftverk med den gammeldagse teknologien Norske Skog skal benytte. Et slik anlegg vil spy ut enorme mengder COæ-2å. Dette kan ikke kompenseres ved kvotehandel, som bare blir en mellomløsning. I dag har både Norsk Hydro og Aker Maritim utviklet teknologi som gjør at vi i framtida kan bygge nesten utslippsfrie gasskraftverk. Selv om kostnadene foreløpig ser ut til å være for store til at slike anlegg kan bli lønnsomme, vil det være meningsløst å gi Norske Skog klarsignal. Kraftverket skal ikke stå ferdig før om seks år, og i mellomtida er det gode sjanser for at den nye teknologien står ferdig til bruk.
  • Tidligere i vinter gikk Jens Stoltenberg ut og sa at det nå vil være riktig å vente på utviklingen av ny teknologi. Vi går ut fra at han fortsatt står ved dette standpunktet. Det betyr at Høyre-representanten Sanner har regnet feil når han så selvsikkert slår fast at et flertall på Stortinget vil gi Norske Skog konsesjon. Det er tragisk at en ung Høyre-representant vil ofre miljøet uten å vente på ny teknologi som vil gi utslippsfrie kraftverk. For vi går ut fra at det ikke er iveren etter å påføre regjeringen nok et nederlag som har tatt overhånd.