TØFFE TIDER: Norske Skog-sjef Lars P. S. Sperre kjemper i motbakke. Foto: Eivind Yggeseth.
TØFFE TIDER: Norske Skog-sjef Lars P. S. Sperre kjemper i motbakke. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Norske Skog «tapte» 100 millioner på to uker

Ledelsen nedjusterer guidingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da Norske Skog lanserte refinansieringsplanene i juni ble det guidet at driften før av- og nedskrivninger (EBITDA) i 2017 ville ende på 947 millioner kroner. I forbindelse med kvartalstallene i slutten av august ble estimatet korrigert til 800 millioner kroner.

I tirsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at forventningene nå nedjusteres ytterligere, til 700 millioner kroner. På to uker er dermed resultatet blitt barbert med 100 millioner kroner, og sammenlignet med i fjor ligger det an til et resultatskrell på 350 millioner kroner i 2017.

Preges av valuta

«Nedjusteringen skyldes hovedsakelig negative valutaeffekter kombinert med høyere energikostnader og økt eksport til asiatiske markeder hvor marginene er lavere», skriver konsernledelsen i en børsmelding mandag.

De negative valutaeffektene alene representerer rundt 50 millioner kroner av resultatfallet. Ifølge Finansavisen er det spesielt styrkelsen av kronen mot dollaren og euroen som påvirker driften til selskapet negativt.

Har fått nytt lån

I den samme børsmeldingen går det frem at konsernet har fått på plass en låneavtale på 16 millioner euro, tilsvarende rundt 150 millioner kroner, som skal bidra til at driften i selskapet opprettholdes i refinsieringsprosessen.

- Likviditetsfasiliteten og kontanter fra driften kommer til å sikre driften av vår operasjonelle virksomhet gjennom rekapitaliseringsprosessen. Vi kommer nå til å rette all innsats mot å utvikle en langsiktig og bærekraftig rekapitaliseringsløsning for gruppen, sier konsernsjef Lars P. S. Sperre.

Norske Skog-aksjen endte opp 3,75 prosent mandag og er så langt i år ned over 70 prosent.

Andre økonominyheter:
Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer
Tviler på at boligprisene har bunnet ut i Oslo