- Norske skolebarn bør IQ-testes

Statsminister Tony Blair vil innføre IQ-test i skolen for å teste intelligensen til britiske skolebarn. Nå mener norske eksperter at vi bør gjøre det samme for å heve nivået i den norske skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi må stimulere de dyktigste elevene i større grad enn det vi gjør i dag, sier Harald Engvik, førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Forskning viser at IQ til en viss grad er et medfødt talent, men som må trenes opp for at potensialet skal utnyttes fullt ut.

- I Norge har vi tradisjon for å gi talenter i sport mulighet til å utvikle seg på et tidlig stadium. Nå bør vi også gi barn med høy intelligens mulighet til å utvikle seg videre. Jeg tviler på om dagens skolesystem tar disse elevene tilstrekkelig på alvor, sier Harald Engvik.

- IQ-test barna

Engvik får støtte av fagkollega Per Carlenius, som har arbeidet med begrepet intelligens. Han vil at også norske elever blir IQ-testet.

- Det er mye frykt og skremselspropaganda rundt begrepet IQ-test. En slik test vil gi et meget godt bilde av hvilket nivå eleven befinner seg på. Dette vil gjøre det lettere å gi elevene utfordringer på deres nivå, sier Carlenius, som også har jobbet som skolepsykolog.

- Min erfaring er at lærerne ikke ante hvilket IQ-nivå elevene lå på. Jeg fikk tilsendt elever som man mente trengte ekstra hjelp, men da de ble IQ-testet, viste det seg at de hadde en langt høyere score enn gjennomsnittet. De kjedet seg faktisk så mye at de ble sett på som dumme, sier Carlenius.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer