Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske skolebarn bør IQ-testes

Statsminister Tony Blair vil innføre IQ-test i skolen for å teste intelligensen til britiske skolebarn. Nå mener norske eksperter at vi bør gjøre det samme for å heve nivået i den norske skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må stimulere de dyktigste elevene i større grad enn det vi gjør i dag, sier Harald Engvik, førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Forskning viser at IQ til en viss grad er et medfødt talent, men som må trenes opp for at potensialet skal utnyttes fullt ut.

- I Norge har vi tradisjon for å gi talenter i sport mulighet til å utvikle seg på et tidlig stadium. Nå bør vi også gi barn med høy intelligens mulighet til å utvikle seg videre. Jeg tviler på om dagens skolesystem tar disse elevene tilstrekkelig på alvor, sier Harald Engvik.

- IQ-test barna

Engvik får støtte av fagkollega Per Carlenius, som har arbeidet med begrepet intelligens. Han vil at også norske elever blir IQ-testet.

- Det er mye frykt og skremselspropaganda rundt begrepet IQ-test. En slik test vil gi et meget godt bilde av hvilket nivå eleven befinner seg på. Dette vil gjøre det lettere å gi elevene utfordringer på deres nivå, sier Carlenius, som også har jobbet som skolepsykolog.

- Min erfaring er at lærerne ikke ante hvilket IQ-nivå elevene lå på. Jeg fikk tilsendt elever som man mente trengte ekstra hjelp, men da de ble IQ-testet, viste det seg at de hadde en langt høyere score enn gjennomsnittet. De kjedet seg faktisk så mye at de ble sett på som dumme, sier Carlenius.

Lærerne imot

Norsk Lærerlag har ikke sans for IQ-testing av eleven i grunnskolen.

- Jeg synes det er tullete å teste elevenes intelligens. Det vil lærerne finne ut av selv, sier leder i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland.

- I lærerplanen står det at alle elever skal få undervisning på sitt nivå. I praksis vil det selvsagt by på problemer å få til på alle skoler i Norge. Slik jeg ser det, er det et større problem i skolen når den svake eleven begynner å kjede seg, enn de smarteste, sier Hjetland.

Ikke på topp

Den hittil største komparative studien av matematikk- og naturfagkunnskaper, viser at Norge kommer langt ned på lista.

Når det gjelder mattekunnskaper blant 13-åringer havner Norge på en 29. plass av de 50 landene som er med i undersøkelsen. Norge er bak land som Latvia, Danmark, Sverige, Russland, Tsjekkia og USA.

I naturfag holder kunnskapsnivået til 13-åringene til en 23. plass, blant totalt 31 land.

- Vi må begynne tidlig med å stimulere gode hjerner i Norge også. Dette gjelder ikke minst med tanke på næringslivet. Høy IQ bør ikke oppfattes som en trussel i norsk skole, sier Harald Engvik.

<B>MEST MED TEST? </B> Kan IQ-tester gjøre skolen og unvervisningen bedre for (fra venstre) Maria Berteig (12), Nora Vaag Karlsson (11), Line Holter (11), og Julie Berteig (10)? Forskere hveder skolen kan skape tapere om vi gjennomfører slike tester i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!