Det utføres stadig færre obduksjoner i Norge. Nå slår Universitets- og høyskolerådet alarm, og frykter for kvaliteten på medisinutdanningen. Studentene trenger rett og slett flere lik.
Antallet obduksjoner ved norske sykehus har gått drastisk ned de senere årene. Tidligere hadde Ullevål universitetssykehus omtrent verdens høyeste andel av obduksjoner.
På 80-tallet ble det utført rundt 1.400 obduksjoner i året ved Ullevål, mens tallet nå er nede i nærmere 300, skriver Universitas.
I et brev til de regionale helseforetakene slår Universitets- og høyskolerådet (UHR) fast at den drastiske nedgangen medfører at «grunnlaget for undervisning og forskning blir mangelfullt», og at kvaliteten på framtidens helsepersonell blir dårligere.
At medisinstudentene får foreta obduksjoner er viktig av flere årsaker.
- For det første er det viktig for undervisning av studentene, etterutdanning for leger og kirurger, i tillegg til at obduksjoner trengs for å forklare dødsårsaker og få oversikt over hva folk dør av, sier studieleder ved patologisk anatomisk avdeling ved Universitetet i Oslo, Jan Mæhlen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger