Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske småsparere loves pengene tilbake

Med Vebjørn Rodal og Oddvar Brå på slep, solgte Simon Ottersland et eiendomsprosjekt i Spania fra 2003 og utover. Nå vil en ire hjelpe hundrevis av småsparere med å få tilbake pengene de tapte.

STORTAP: Eiendomsprosjektet til Maz Kahn i Spania kostet norske småsparere 100 til 150 millioner kroner.
STORTAP: Eiendomsprosjektet til Maz Kahn i Spania kostet norske småsparere 100 til 150 millioner kroner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En gammel og glemt spansk lov fra Franco-tiden er vekket til live i det spanske rettssystemet. I 2015 sørget loven for at spansk Høyesterett felte en dom der banker tvinges til å utbetale krav i tilfeller der kunders penger ikke er tilstrekkelig beskyttet og der eiendomsutviklere ikke har bygget eiendommer, der handel er opphørt eller der bygg ikke er levert til tiden.

Irske Ollie Reel gikk til kamp etter å ha tapt 200.000 euro i et prosjekt i Estepona gjennom sin spanske advokat Martin De la Herran i Abolex lawyers i Benidorm. Han fikk tilbake halvparten av pengene i oktober i fjor.

Parallelt jobber han i The Claims Bureau, som skal hjelpe andre med samme skjebne til å få tilbake pengene de tapte.

KREVER TILBAKE: Ollie Reel (t.v.) og broren John Reel tapte over 200.000 euro i spanske Estepona. Nå jobber de for at banker skal dekke tapene. Foto: Privat
KREVER TILBAKE: Ollie Reel (t.v.) og broren John Reel tapte over 200.000 euro i spanske Estepona. Nå jobber de for at banker skal dekke tapene. Foto: Privat Vis mer

Stavanger og Trondheim

Sammen med Herran var han tre dager i Stavanger for å møte mislykkede eiendomsinvestorer. Neste tur tar han til Trondheim. Der møter han kanskje to av Norges mest meritterte idrettshelter, Oddvar Brå og Vebjørn Rodal.

Begge var med i eiendomsfloppen HK Inversiones tilbake i 2003, og ble hyppig brukt i markedsføringen av prosjektet som i Norge ble ledet av Simon Venemyr Ottersland, men som sentralt ble styrt av storsvindleren Maz Kahn. Han endte opp med 30 år i fengsel i Dubai for eiendomssvindel.

I Norge var det hovedsakelig nordmenn i Agder og Trøndelag som ble lurt for mellom 100 og 150 millioner kroner.

Det ble lokket med eventyrlig avkastning på den 1.000 mål store eiendommen Reserva de Miraflores, der første trinn skulle resultere i over 1.100 leiligheter.

Krav snart foreldet

Hos Kahn er det ingenting å hente, men Ollie Reel bruker nå Franco-loven og dommen fra spansk høyesterett på å få penger tilbake fra banken, nærmere bestemt Zaragozano Bank, som senere er overtatt av Caixabank.

– I vår egen sak håper vi å få tilbake de siste 100.000 euroene, men her har vi ikke en like sterk sak ettersom vi har problemer med å bevise at eiendomsutviklerens bank mottok pengene fra den britiske agenten som vi betalte til, sier Reel.

– For norske ofre er det viktig å kunne bevise at innbetalingen endte opp hos eiendomsutviklerens bank, legger han til.

Samtidig er tiden i ferd med å renne ut.

– Det er 15 års tidsbegrensning på slike krav, hvilket vil si at kravene i forbindelse med HK Inversiones utløper de nærmeste årene, sier han.

Timeshare-håp

Reel hevder å ha lykkes med å hjelpe fire HK Inversiones-investorer til å få tilbake pengene sine allerede. Han mener også det er mye å hente for timeshare-investorer.

– Det er utrolig hvor mange mennesker i Irland og Norge som ble lurt samtidig som de ikke innser at det er mulig å kjempe mot svindlerne og få pengene tilbake.

Reel hevder det spanske advokatfirmaet har hatt en suksessrate på 100 prosent i til sammen 130 saker hittil. Men noe av pengene må man gi avkall på.

– Det spanske advokatfirmaet jobber på no cure–no pay-basis. Advokatens honorar utgjør 34 prosent pluss 6 prosent moms av pengene man får refundert. Samtidig får investorene en rente på 4,2 prosent pr. år, hvilket betyr at de i de fleste tilfeller får tilbake hele inn­satsen, sier Reel.

Den norske våpendrageren bak HK Inversiones, Simon Venemyr Ottersland, har ikke besvart Finansavisens telefonhenvendelser de seneste dagene. Ei heller har han besvart tekstmeldinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media