Norske soldater: - Krig er bedre enn sex

Slik beskriver norske soldater krigen i Afghanistan.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Det nye herremagasinet Alfa lanseres fredag, der er soldater fra Telemark bataljon i Afghanistan intertvjuet om hvordan de opplever å krige.

Dette er en av uttalelsene i intervjuet i Alfa, som er gjengitt i dagens VG:

- Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle. Når man er på slagmarken er det deg eller fienden, og når man får «red mist» (dødelig skudd, journ.anm.) i kikkereten ... Det er ubeskrivelig. Det er derfor vi er her.

Uttalelsene skal ha utløst krisealarm i forsvaret.

- Dette er holdninger til å ta liv, til hevn og til menneskeverd som jeg overhodet ikke kan stille meg bak. Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG.

Sikkerhetssituasjonen for norske soldater er blitt stadig verre det siste året.

- Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig, sier soldatene i Alfa-intervjuet.

Kompanisjef, major Kristian Simonsen, har også vakt bekymring i forsvarsledelsen.

- Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen. De har selv valgt å komme på slagmarken med den intensjonen å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig, sier Simonsen.

Ifølge VG var det krisemøte i Hærstaben fredag, forrige uke var bataljonssjef for Telemark bataljonen Lars Lervik i et to dagers kriseseminar om saken.

- Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling, sier Lervik til VG.

FAKSIMILE: Det nye herremagasinet Alfa kommer i salg fredag 1. oktober.
FAKSIMILE: Det nye herremagasinet Alfa kommer i salg fredag 1. oktober. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer