Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet mot norsk leir i Irak:

Norske soldater: - Vi kjente trykkbølgen

Natt til onsdag ble raketter avfyrt mot to militærbaser i Irak. Et varsel om hva som var i vente gjorde at de norske soldatene kunne omgruppere. Det reddet sannsynligvis liv fra å gå tapt, mener oberstløytnant Einar Aarborgh.

IRANSK ANGREP: 22 missiler fra Iran ble skutt mot militære mål i Irak der norske styrker er stasjonert. Vis mer

– Slik som missilene traff, så traff de ikke direkte i nærheten av det området vi er i basen, men det er klart at vi ville ha merket trykket av eksplosivene. Og faren for norske soldater ville da vært vesentlig større, sier oberstløytnant Einar Aarbogh, som er sjef for de norske styrkene ved Ain al-Assad-leiren i Irak, til TV 2.

I DRAMAET: Oberstløytnant Einar Aarborgh, sjef for de norske styrkene ved Ain al-Assad-leiren. Foto: Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
I DRAMAET: Oberstløytnant Einar Aarborgh, sjef for de norske styrkene ved Ain al-Assad-leiren. Foto: Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret Vis mer

– Sannsynligheten er nok stor for at tapstallene hadde vært noe helt annet.

Ingen norske soldater kom til skade i angrepet, som ble varslet på forhånd gjennom Forsvarets egne etterretningskanaler, fortalte pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet onsdag.

Aarbogh beskriver angrepet som «surrealistisk», og sier til TV 2 at det nok er få koalisjonssoldater som har opplevd noe tilsvarende tidligere.

HEVN: Bildet hentet fra iransk statlig TV skal vise raketter som blir skutt opp mot to militærbaser i Irak natt til onsdag. Foto: AFP / NTB scanpix
HEVN: Bildet hentet fra iransk statlig TV skal vise raketter som blir skutt opp mot to militærbaser i Irak natt til onsdag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Gikk i sikringsposisjoner

Ved overhengende fare for angrep har de norske styrkene i Irak to muligheter.

– Vi har egne anlegg vi kaller «shelter», som er laget for å kunne beskytte mot trusler av denne typen. Det andre alternativet er å plassere soldatene i pansrede kjøretøy. Det avhenger av situasjonen. Vi sprer soldatene for å minske risikoen for at folk blir skadet, eller skadet på samme tid, fortalte Stordal onsdag.

De norske styrkene var derfor utplassert i sikkerhetsposisjoner da de ballistiske missilene rammet militærbasen rundt midnatt. Der ble de værende til ut på morgenkvisten onsdag.

Til tross for sprengkraften i eksplosivene, som oberstløytnanten beskriver overfor TV 2, ble det heller ikke de store skadene på leiren.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

– Du skjønner at det er store krefter, og vi sto på en relativt trygg avstand. Men vi kjente også trykkbølgen fra enkelte av detonasjonene der vi sto.

Pressetalsmann Stordal fortalte i går til Dagbladet at det så ut til å være «små eller ingen materielle skader på den norske infrastrukturen».

De rundt 70 norske soldatene ved Ain al-Asad-basen, som primært tilhører panserbataljonen i Troms, er ifølge Forsvaret mot slutten av sin periode i Irak. Etter planen skal de avløses av soldater fra Telemark bataljon i midten av februar.

Hevnangrep

Gårsdagens rakettangrep mot to militærbaser i Irak var et hevnangrep etter USAs likvidering av den høytstående generalen Qasem Soleimani.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Koalisjonslandene som har styrker i basene som ble angrepet, har opplyst at ingen av deres soldater ble skadd. Det gjelder Irak, Norge, Canada og USA.

Den iranske statlige TV-kanalen Press TV, har derimot hevdet at 80 amerikanere ble drept i nattas angrep.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak, sa Trump på en pressekonferanse onsdag ettermiddag norsk tid, og framhevet at han ikke hadde noe ønske om å angripe Iran.

Trump oppfordret samtidig Nato til å bli mer involvert i Midtøsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media