Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater avvæpnet serbisk brigade

Den norske bataljonen (NORBN) i Bosnia var svært sentral i avvæpningen av en serbisk infanteribrigade mandag. Hele operasjonen tok nesten ett døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske bataljonen har i ettertid fått skryt fra høyere hold i NATOs fredsbevarende styrke (SFOR) for måten operasjonen ble gjennomført på, opplyser kommandørkaptein Stig M. Karlsen ved presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets Overkommando.

Bakgrunnen for operasjonen er at det ble gjort et våpenbeslag like utenfor det norske ansvarsområdet, vest for byen Brcko, i forrige uke. Det viste seg at personer i de bosnisk-serbiske militære styrkene var innblandet i våpensmuglingen, noe SFOR ser svært alvorlig på. SFOR mener slik virksomhet utgjør en trussel mot freden og stabiliteten i Bosnia.

Den norske bataljonen rykket ut mandag morgen til den serbiske brigadens hovedkvarter i Bosanski Samac og til to våpenlagre. Toppledelsen i brigaden ble fraktet til en amerikansk leir ved Brcko, og deretter ble brigadens våpenlagre tømt. All ammunisjon og våpen ble beslaglagt, til sammen 23 kontainere med artilleri, bombekastere, 8.000 stridsvognminer, panserbekjempelsesvåpen, rifler og ammunisjon. Hele operasjonen tok nesten ett døgn.

(NTB)