Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater beskutt under piratjakt

- De besvarte ilden og trakk seg tilbake.

BESKUTT: Under en operasjon der styrker fra KNM Fridtjof Nansen søkte om bord fiskebåter i natt, ble de beskutt. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
BESKUTT: Under en operasjon der styrker fra KNM Fridtjof Nansen søkte om bord fiskebåter i natt, ble de beskutt. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Et inspeksjons- og bordingsteam fra den norske fregatten KNM Fritjof Nansen ble lørdag kveld norsk tid beskutt under et inspeksjonsoppdrag. Ingen av mannskapene ble skadet under hendelsen.

- Det var flere små båter i området. Mens våre styrker gjennomførte inspeksjon på én båt ble det avfyrt skudd fra en annen mott oss. Våre styrker besvarte ilden, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet.

Etter trefningen trakk nordmennene seg tilbake. Det er ikke meldt om materielle skader. Inspeksjonen ble gjennomført nær land, helt ut mot Afrikas Horn på kysten av Somalia.

- Det ble beslaglagt våpen på en av båtene, sier Lien.

Dette er første gang norske styrker i området er beskutt.

- Dette skjer jo veldig ofte i Afghanistan, men det er første gang dette har skjedd der, sier Lien.

Båten skuddene kom fra ble ikke bordet. Det er heller ikke meldt om sårede.

- Det var mørkt, det var selvfølgelig en faktor her, sier Lien.

Inspeksjons- og bordingsteamene skal bidra til mest mulig oversikt over piratvirksomheten i området. KNM Fritjof Nansen deltar i den EU-ledede operasjonen «Atalanta», som er en felles innsats for å sikre skipsfarten i Adenbukta og Somaliabassenget mot piratvirksomhet. I tillegg utfører den norske fregatten eskorteoppdrag for verdens matvareprogram for å sikre matforsyninger til den sultrammede befolkningen området, skriver Forsvarets operative hovedkvarter i en pressemelding.

RUSTET FOR STRID: RIB'er støtter KNM Fridtjof Nansen under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia. Båtene er bemannet med spesialbåtoperatører, skyttere og marinejegere.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
RUSTET FOR STRID: RIB'er støtter KNM Fridtjof Nansen under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia. Båtene er bemannet med spesialbåtoperatører, skyttere og marinejegere. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media