- Norske soldater blir bare bedre og bedre

For første gang får vi komme på innsiden av fallskjermjegernes beinharde opplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tid der stadig færre gjennomfører førstegangstjenesten, åpner nå Forsvaret dørene på gløtt til en verden som lenge har vært skjult for offentligheten.

- Mange har ikke lenger noe forhold til forsvaret og vet knapt hva skattepengene deres går til, forteller sjef for Forsvarets spesialkommando, oberst Eirik Kristoffersen.

Får livet snudd opp ned I serien Insider som vises på kanal MAX i kveld, blir vi kjent med den mest prestisjefulle gruppen i Forsvaret, nemlig de blivende fallskjermjegerne.

I løpet av fem uker skal de 1400 søkerne tynnes ut til 14 karer som, gjennom svært utfordrende tester, skal bevise at de har styrke og psyke nok til å en dag kunne kaste seg ut i krigen med bare en fallskjerm som hjelpemiddel.

I serien blir vi kjent med unge menn av den såkalte «luksusgenerasjonen» som etter endt russetid og en lang sommer får sine liv snudd opp ned.

Ingen «luksusgenerasjon» - Vår oppfatning er, i motsetning til det almenne inntrykket av en passiv og lat generasjon, at vi aldri har hatt bedre ungdom. Dagens rekrutter er mye flinkere enn vi var som 18-åringer, sier obersten på vegne av Forsvarets ansatte.

Han tror at de som først søker seg til Forsvaret i dag har mye større motivasjon for å gjøre det, i motsetning til da alle ble tvunget ut.

- De aller fleste som søker seg til oss er målbevisste menn med gode holdninger som er motivert til å gjøre en god jobb, forteller Kristoffersen.

Likevel er det mange som i løpet av tiden i førstegangstjenesten gjennomgår store forandringer.

- Mange kommer rett fra mors trygge favn med lite erfaring fra villmarken. Vi får mange tilbakemeldinger fra foreldre som er forbauset over hvor selvstendige og ansvarsfulle unge menn de får hjem etter en periode med harde kår hos oss.

En fallskjermjeger kan aldri nøle I serien får vi innblikk i den tøffe hverdagen som møter de blivende rekruttene.

- Som fallskjermjeger kan du aldri nøle, det står mellom liv og død, derfor får rekruttene våre en ganske hard behandlig i starten, forteller obersten.

Under en hoppøvelse blir en av rekruttene hengende i et tau over vannet med en femti kilos sekk festet til kroppen. Han får ikke lov til å rikke seg før instruktøren gir ham tillatelse.

- Kaptein, fallskjermjegeraspirant 151 Hamstad, anmoder om tillatelse til å gjennomføre FSK/HJKs opptakstest i vannhopp.

- Dette er ikke noe opptakstest, nei, svarer instruktøren.

 - Kaptein, fallskjermjegeraspirant 151 Hamstad anmoder om tillatelse til å gjennomføre FSK/HJKs ber om tillatelse til å utføre opptaksprøver i vannhopp.

- Du er sterk i fingra du, Hamstad.

- Jeg prøver.

- Hvor lenge tror du at du kan henge der?

- Ikke så mye lengre.

- Du må ikke dette ned vet du, før du har fått tillatelse.

Hvordan det går med Hamstad kan du se i videoen over.

Oberst Kristoffersen forklarer at de blivende rekruttene må tåle å bli snakket hardt til for å hjelpe dem til å holde hodet kalt under fysiske prøvelser.

- De må lære seg til å se vekk fra den fysiske smerten og klare å holde konsentrasjonen oppe uansett situasjon forteller han.