PROPAGANDA:  Morten Høglund (Frp) vil ha slutt på at uniformerte norske soldater kan brukes i propaganda for Nord-Korea. Under kulturfestivalen Barents Spektakel ble norske soldater brukt, og en instruktør fra Nord-Korea instruerte dem.
 Foto: Barents Spektakel / Scanpix
PROPAGANDA: Morten Høglund (Frp) vil ha slutt på at uniformerte norske soldater kan brukes i propaganda for Nord-Korea. Under kulturfestivalen Barents Spektakel ble norske soldater brukt, og en instruktør fra Nord-Korea instruerte dem. Foto: Barents Spektakel / ScanpixVis mer

- Norske soldater blir misbrukt

Morten Høglund (Frp) mener norske soldater brukes i propaganda for Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, Morten Høglund, reagerer med vantro på at uniformerte norske soldater ble brukt i det han mener er propaganda for kommunist-diktaturet Nord-Korea.

Nå tar han saken opp i Stortinget, og krever en redegjørelse fra forsvarsminister Espen Barth Eide.

Kunstner Morten Traavik brukte uniformerte norske soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger i et kunstprosjekt for noen uker siden.

Under navnet «The Promised Land», og ledet av en nord-koreansk massemønstringsinstruktør ble uniformerte norske soldatene brukt i et billedspill som ble vist i Kirkenes under kulturfestivalen «Barents Spektakel».

Prinsipiell
- Jeg synes det er problematisk at norske soldater blir brukt i slike prosjekter, sier Morten Høglund.

Nå krever han svar i Stortinget av forsvarsminister Espen Barth Eide.

- Jeg vil ha svar på om forsvarsministeren mener dette er greit. For meg er det problematisk og tjenestemessig ufornuftig at uniformerte norske soldater blir brukt i slike prosjekter. Bedre blir det ikke av at dette var nordkoreansk propaganda, framstilt som et kunstprosjekt, sier Morten Høglund.

Avklaring
Frp-politikeren vil ha en prinsipiell avklaring på hva norske soldater kan brukes til.

- Jeg anklager ikke soldatene, men jeg ønsker klare grenser for hva norske offiserer kan kommandere soldatene til. Hadde soldatene stilt opp frivillig uten uniform, hadde det stilt seg annerledes, sier Morten Høglund til Dagbladet.

- Norske soldater burde vært spart for å bli brukt i propaganda som knyttes til diktaturet Nord-Korea, sier Morten Høglund.