- Norske soldater blir misbrukt

Morten Høglund (Frp) mener norske soldater brukes i propaganda for Nord-Korea.

PROPAGANDA:  Morten Høglund (Frp) vil ha slutt på at uniformerte norske soldater kan brukes i propaganda for Nord-Korea. Under kulturfestivalen Barents Spektakel ble norske soldater brukt, og en instruktør fra Nord-Korea instruerte dem.
 Foto: Barents Spektakel / Scanpix
PROPAGANDA: Morten Høglund (Frp) vil ha slutt på at uniformerte norske soldater kan brukes i propaganda for Nord-Korea. Under kulturfestivalen Barents Spektakel ble norske soldater brukt, og en instruktør fra Nord-Korea instruerte dem. Foto: Barents Spektakel / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, Morten Høglund, reagerer med vantro på at uniformerte norske soldater ble brukt i det han mener er propaganda for kommunist-diktaturet Nord-Korea.

Nå tar han saken opp i Stortinget, og krever en redegjørelse fra forsvarsminister Espen Barth Eide.

Kunstner Morten Traavik brukte uniformerte norske soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger i et kunstprosjekt for noen uker siden.

Under navnet «The Promised Land», og ledet av en nord-koreansk massemønstringsinstruktør ble uniformerte norske soldatene brukt i et billedspill som ble vist i Kirkenes under kulturfestivalen «Barents Spektakel».

Prinsipiell - Jeg synes det er problematisk at norske soldater blir brukt i slike prosjekter, sier Morten Høglund.

Nå krever han svar i Stortinget av forsvarsminister Espen Barth Eide.

- Jeg vil ha svar på om forsvarsministeren mener dette er greit. For meg er det problematisk og tjenestemessig ufornuftig at uniformerte norske soldater blir brukt i slike prosjekter. Bedre blir det ikke av at dette var nordkoreansk propaganda, framstilt som et kunstprosjekt, sier Morten Høglund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.