Norske soldater bruker makt

BREZHNICE (Dagbladet): Hus for hus gjennomsøkte norske og britiske soldater i går landsbyen Brezhnice i Kosovo på leting etter våpen og sprengstoff. Aksjonen er et ledd i den rå maktkampen som nå pågår mellom KFOR og militante kosovoalbanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brezhnice er en landsby med utelukkende albansk befolkning, og hensikten med operasjonen var klar: Å sende et utvetydig signal til den kosovoalbanske befolkningen om at krigen er over og våpnene skal legges ned.

- Opp til den store dagen! lød brølet gjennom plastteltet til de norske soldatene klokka fem i går morges. Telemark bataljon sendte torsdag en større styrke til Kosovo, og gårsdagens operasjon var den første store manøveren i felten for den norske KFOR-kontingenten.

Fra to kanter langs støvete grusveier og med helikopter tok 60 nordmenn og et britisk kompani med panservogner seg inn i den lille, spredt bebygde landsbyen 12 kilometer nord for Pristina.

Mens KFOR-soldatene gjennomførte våpenrazziaen, surret et helikopter i lufta over dem.

Fant pistol

Det norsk-britiske oppbudet av militær slagkraft sto i skarp kontrast til stemningen ellers på den søvnige landsbygda. Ungene sto i veikanten og vinket til sine helter fra NATO, mens de voksne høflig slapp KFOR-troppene inn i husene.

I et av husene i Brezhnice fant de norske KFOR-soldatene en 9-millimeter pistol med ammunisjon. Mannen som bor i huset, var på jobb i Pristina. Hans nabo og fetter, Muslim Gashi (38), ville egentlig bare vise soldatene rundt i boligen, men ble plutselig gjenstand for en helt annen og ubehagelig oppmerksomhet.

Gråt

Umiddelbart etter funnet av pistolen, ble Gashi anholdt av de norske soldatene. Selv tok han det hele med ro, men da to amerikanske tjenestemenn fra FN-politiet satte håndjern på Gashi, ble det for mye for sønnen på 8- 10 år. Gutten begynte å gråte og måtte få trøst av tolken til KFOR-soldatene.

- Det er helt normalt at vi anholder vedkommende som viser oss et hus med våpen i. Hadde han vært husets eier, ville vi gått enda hardere til verks. Vår jobb er ransaking og eventuell pågripelse. Den videre etterforskningen tar FN-politiet seg av, forteller løytnant Glenn Vabø, som ledet en norsk tropp som var med på operasjonen.

Gashi ble sluppet fri en times tid seinere og kunne gå hjem til familien.

Pistolen var det eneste våpenfunnet som ble gjort i går. I tillegg ble det funnet jugoslaviske uniformseffekter og UCK-symboler i to andre hus.

Tidligere avdekket britene om lag 200 våpen ukentlig under aksjoner i dette området. Nå er det langt mindre. Enten har KFORs arbeid lyktes, eller så er våpnene stukket enda bedre bort.