Norske soldater gjør en stadig farligere jobb

Det viser lekkede NATO-dokumenter.

FARLIGERE JOBB. Norske ISAF-soldater prioriterer også omgang med sivilbefolkningen, men jobben deres blir stadig farligere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FARLIGERE JOBB. Norske ISAF-soldater prioriterer også omgang med sivilbefolkningen, men jobben deres blir stadig farligere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske soldater gjør en stadig farligere jobb i Faryab-provinsen i Afghanistan, viser lekkede dokumenter fra NATO og FN. Antall sikkerhetsrelaterte hendelser har økt kraftig.

En gjennomgang Aftenposten.no har gjort av dokumentene viser at volden i Faryab-provinsen, som norske soldater har ansvar for, har økt i løpet av høsten. FN registrerte drøye 90 såkalte sikkerhetsrelaterte hendelser i september, mot 50 i august. Antallet hendelser er dobbelt så høyt som i naboprovinsen Balkh, hvor blant annet svenske soldater opererer.

Distriktene Qaysar og Ghormach, sørvest for den norske basen i Maimana i Faryab, pekes ut som problemområder i dokumentene fra FN. Bare i et titall andre distrikter i Afghanistan er situasjonen verre enn den er i disse to områdene.

En av fem alvorlige hendelser registrert av NATO i nordområdene fant ifølge Aftenpostens gjennomgang sted i Faryab, hvor de fleste av de norske soldatene er stasjonert.

Fredag meldte Forsvaret at norske soldater har hatt flere skuddvekslinger med opprørere i Faryab-provinsen den siste uken. Det er ikke rapportert om skader i noen av episodene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer