Norske soldater: Godt å komme hjem

Frustrerte over den norske debatten, men svært fornøyde med egen innsats landet de siste norske Irak-soldatene på Gardermoen mandag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært litt frustrasjon blant soldatene over den norske debatten. Stortinget har fattet et vedtak om å sende soldater til Irak, og da forventer vi å bli backet opp hjemmefra, sier oberst Tor Helge Moen til NTB.

Han synes imidlertid at kontingenten har gjort en «fantastisk innsats» og sier at styrken har fått positive tilbakemeldinger fra både okkupasjonsstyrkene og lokalbefolkningen.

- Og vi hadde mer enn gjerne tatt imot politikere som ville komme, sier Moen.

Slitne

Slitne og solbrune landet de siste 130 norske soldatene i Irak på Gardermoen militære flyplass mandag kveld.

- Det er ålreit å komme hjem, men når vi har hatt det så bra der vi kom fra, er det ikke så deilig å komme hjem. Nå skal jeg hjem til flytting og oppussing, forteller korporal Glenn Andersen til NTB.

Han har vært seks måneder i Irak, de siste to månedene i 50 varmegrader og med svært lite skygge. Soldatene har i gjennomsnitt drukket opptil 15 liter vann hvert døgn.

- De som sendte oss ned, hadde nok hatt godt av å komme ned en tur selv også, for å se hvordan det er, supplerer Vegard Bondehagen.

Overrasket

Oberst Tor Helge Moen som har ledet den norske kontingenten i Basra i Irak, er strålende fornøyd med soldatenes innsats.

- Jeg har aldri opplevd en så motivert gjeng. De har stått på, og vi har fått gjort mye, sier han og ramser opp veiarbeid, bygging av kraftforsyninger og kloakksystemer.

Han er imidlertid overrasket over situasjonen i Irak da kontingenten forlot landet.

- Alle hadde forventet en ytterligere eskalering av urolighetene rundt den 30. juni, men faktisk har det vært roligere enn vanlig. Er det stille før stormen, eller er vi inne i en ny fase, undrer han.

Fra Gardermoen dro soldatene direkte til Rena leir for å gjennomgå et dimiteringsprogram.

- I kveld blir det pizza og øl, slår Moen fast.

- Hjertelig velkommen

Brigader Geir Anda, som har hatt arbeidsgiveransvaret for de norske soldatene i Irak, hadde møtt fram for å hilse soldatene velkommen hjem.

Han sier til NTB at han forstår at soldatene opplever den hjemlige debatten rundt den norske tilstedeværelsen i Irak som frustrerende.

- Når man som disse soldatene gjør, setter livet sitt på spill, oppleves det som frustrerende når man får inntrykk av at de der hjemme ikke synes de burde være der, sier Anda til NTB.

Han mener at når debatten er tatt og et stortingsvedtak fattet, så må man akseptere det.

- De som kritiserer, drar i gang en debatt som oppfattes som kritikk av soldatene, selv om det ikke var ment sånn, sier han.

- Soldatene har gjort en kjempejobb i Irak, og nå er det godt å få dem hjem, sier Anda.

(NTB)

HJEMME: Sent mandag kveld landet 130 norske soldater som det siste halvåret har tjenestegjort i Irak på Gardermoen.