Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater granskes for påståtte krigsforbrytelser

Skal ha drept såret motstander og brukt fange som menneskelig skjold i Afghanistan.

KLARE FOR KAMP: Norske Isaf-styrker på oppdrag nær Mazar-e-Sharif. Foto: LARS MAGNE HOVTUN/SCANPIX
KLARE FOR KAMP: Norske Isaf-styrker på oppdrag nær Mazar-e-Sharif. Foto: LARS MAGNE HOVTUN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske soldater i Afghanistan granskes nå etter påstander om krigsforbrytelser, skriver VG.

Norske Isaf-styrker skal ha skutt en Taliban-kriger som allerede var såret. I tillegg skal de ha brukt en afghaner som menneskelig skjold. Dette er i strid med Genèvekonvensjonen, som definerer internasjonal lov i krig.

Foredrag Det er forsvarssjef Harald Sunde som har beordret etterforskningen. Det skjer etter et foredrag troppssjefen for den mye omtalte Telemark bataljon-avdelingen Mek 4 holdt foredrag på Krigsskolen i vår.

Flere av tilhørerne skal ha oppfattet troppssjefen, som skulle gi en usminket skildring av livet for de norske Isaf-soldatene, dit hen at norske Isaf-soldater faktisk utførte de straffbare handlingene.

Uttalelsene vakte sterke reaksjoner, og det ble meldt fra til forsvarsledelsen.

Rapport Oberst Arne Opperud, sjef for Krigsskolen, har utarbeidet en rapport om foredraget. Rapporten bygger ifølge ham på uttalelser fra flere av tilhørerne.

Erling Bø, talsmann for forsvarssjef Sunde bruker et udramatisk begrepsapparat i uttalelsene til VG.

- Forsvarssjefen har beordret granskning fordi rykter om mulige kriminelle forhold ikke er avlivet. Ingenting tyder på at dette har skjedd, men det er fortsatt rykter som svever, sier Bø.

Granskerne skal ha spurt ut den aktuelle troppssjefen, og forsvarssjef Sunde hevder det hele beror på en misforståelse.

- Så langt Hæren har undersøkt, er det ikke hold i dette, sier han.

Det stormet rundt Mek 4 rundt månedsskiftet da det kom fram at avdelingen bruker norrøne krigsrop og har gitt uttrykk for det som kan oppfattes som krigsromantisering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling