Norske soldater har overvåket USA

Amerikansk etterretning har overvåket store byer for å avverge terrorangrep med hjelp fra norske soldater. I morgen avsluttes overvåkingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorangrepene i september satte amerikansk overvåking og forsvar i 100 prosent alarmberedskap. Etter at passasjerflyene traff begge tårnene i World Trade Center, ble høye bygninger over hele USA evakuert av frykt for at terroristene hadde plukket ut flere mål. I etterkant av angrepene har kontrollen på flyplassene blitt grundigere, samtidig som luftrommet er langt bedre bevoktet enn før.

Men krigen mot al-Qaida i Afghanistan har ført til at USA selv ikke hadde nok fly på amerikansk jord til å overvåke luftrommet over amerikanske storbyer slik som de ønsker. I oktober ble NATO bedt om å stille med overvåkingsfly. NATO svarte med å stille med overvåkingsfly av typen AWACS (Airborne Warning and Control System) fra NATO-basen i Geilenkirchen i Tyskland.

24 norske flygere er stasjonert ved basen i Geilenkirche. De fleste har vært med på oppdraget.

- De har vært med på å overvåke amerikansk territorium, sier pressetalskvinne Monica Dahlberg.

Det er første gang at NATO-fly fra Europa har deltatt i operasjoner på amerikansk jord. Men i morgen er oppdraget over:

Da lander nordmennene i Geilenkirchen igjen. Pentagon mener at overvåkingen kan trappes ned.

Dahlberg vet ikke om nordmennene har vært med på å avsløre terroroperasjoner og forebygge angrep mens de har vært i USA.

- Dét kjenner jeg ikke til, sier hun.

I en pressemelding sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold at både NATO og USAs forsvarsminister er takknemlige for den norske innsatsen.

- Jeg legger stor vekt på at Norge kan bidra med mannskap og utstyr i NATO. Norge har høstet anerkjennelse fra både NATOs generalsekretær George Robertson og den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld for innsatsen i kampen mot terror, sier hun i meldingen.

TERRORKAMP:</B> NATOs AWACS-fly har deltatt i overvåkingen av amerikanske storbyer. Men i morgen lander flyene igjen på tysk jord - med norske flyvere ombord.
TEKNOLOGI:</B> Overvåkingsflyene er svært moderne. Mannskapet kan registrere det meste som skjer på bakken.