- Norske soldater hjem i 2014

Forsvarsminister Grete Faremo tror det vil ta fire år.

I NEW YORK: Grete Faremo er i USA for å ha møter i FN og samtaler med USAs forsvarsminister Robert Gates. Foto: RANDI FUGLEHAUG
I NEW YORK: Grete Faremo er i USA for å ha møter i FN og samtaler med USAs forsvarsminister Robert Gates. Foto: RANDI FUGLEHAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NEW YORK (Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo er denne uka på USA-besøk og skal blant annet møte USAs forsvarsminister Robert Gates for å snakke om Afghanistan.

Der Obama-regjeringen til tross for mye kritikk står fast på at amerikanske styrker skal begynne tilbaketrekkingen i juli 2011, mener den norske statsråden at 2011 bare er et viktig startpunkt på å overføre ansvaret for sikkerheten til afghanske styrker.
Ansvarsoverføring - Jeg er opptatt av at ansvarsoverføringen skjer på en ansvarlig måte, som er knyttet til å bygge opp kompetanse hos afghanerne og, etter at det formelle ansvaret er overført, å stå hos dem tilstrekkelig lenge til at de faktisk er i stand til å ta ansvaret selv. Det er den kompetansebyggingen som er nøkkelen til at vi sammen med våre allierte en gang kan trekke oss ut, sier Faremo til Dagbladet.

- Italia og Canada sier de vil trekke seg ut i løpet av 2011. Når kan vi vente norske soldater hjem?

- Jeg vil ikke snakke dato, men jeg har merket meg at både Afghanistans president Karzai og det internasjonale samfunnet har vært klare på 2014 er det året der afghanerne selv har tatt mål av seg til å ta ansvaret for sikkerheten fullt ut. Så tror jeg det internasjonale samfunnet vil ha en lengre horisont for sitt samarbeid med afghanske myndigheter på den sivile siden.

- Så du vil i alle fall ikke si at norske soldater kommer hjem før 2014?

- Jeg har sagt det sånn.

- Veldig utålmodig Det er i dag ti år siden en FN-resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet i konfliktområder ble vedtatt.

Forsvarsminister Grete Faremo, som i dag holder innlegg i FNs sikkerhetsråd i New York, er ikke fornøyd med hvor langt man har kommet. Hun vil derfor annonsere at Norge vil sette av seks millioner kroner til arbeidet. - Jeg er veldig utålmodig, for etter ti år ser vi at det har resultert i lite handling. Så jeg håper med dette at vi kommer et skritt videre og konkretiserer i handling hva som må til, sier hun.

- De seks millionene går til et prosjekt for å sikre bruk av kvinnelige meklere i konflikt, og antall kvinner som tas med i arbeidet med fredsløsninger. Jeg tror løsninger uten at 50 % av befolkningen har vært involvert er skjørere og mindre varig, sier Faremo.

LENGE TIL RETUR: Telemarksbataljonen, som her bistår afghanske politifolk i Faryab-provinsen, vil trolig tjenestegjøre til 2014, iføge forsvarsministeren. Foto: JACQUES HVSITENDAHL
LENGE TIL RETUR: Telemarksbataljonen, som her bistår afghanske politifolk i Faryab-provinsen, vil trolig tjenestegjøre til 2014, iføge forsvarsministeren. Foto: JACQUES HVSITENDAHL Vis mer