Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater i bombedrama

Selvmordsbombe nær militærbil i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbomberen skal ha kjørt en Toyota Corolla med sprengstoff mellom to norske militære kjøretøyer, før han detonerte bomben .

- Det er ingen norske personellskader. Vi vet ingenting mer, annet enn av vi har fått bekreftet at det ikke er norske personellskader, sier oberstløytnant Dag Aamodt til Dagbladet.no.

Eksplosjonen skal ha skjedd på veien mellom Kabul Zoo og det tidligere kongelige palasset vest for Kabul, bare 500 meter fra bygningen der det nye afghanske parlamentet skal tre sammen på mandag, melder Reuters.

Improvisert sprengladning

Norske militære talsmenn fikk først informasjon om at en sprengladning kan ha vært plassert langs veien.

- Det er mye som tyder på at dette er en improvisert sprengladning. Sprengladningen kan vært plassert i veikanten der de norske bilene kjørte forbi klokken 10.30 norsk tid, sier presseoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger til Dagbladet.no.

Det skal ha vært norske soldater i den militære bilen da selvmordsbomben gikk av. Den norske forsvarsledelsen har vært i kontakt med den norske kontigentsjefen i Kabul. Ingen av de 400 norske soldatene som tjenestegjør i Kabul er skadd.

Distriktspolitisjef Mohammad Yousef sier til AP at selvmordsbomberen ble drept og to personer skadd.

Debriefes

TOTALT ØDELAGT: Afghanske politimenn og internasjonale soldater ved bilen selvmordsbomberen satt i. Bilen var totalt ødelagt av den kraftige sprengladningen. Foto: Scanpix/AP
TOTALT ØDELAGT: Afghanske politimenn og internasjonale soldater ved bilen selvmordsbomberen satt i. Bilen var totalt ødelagt av den kraftige sprengladningen. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Bilen selvmordsbomberen kjørte i skal være totalt ødelagt, men den norske militærbilen er fremdeles kjørbar etter eksplosjonen. ISAF-styrkenes talsmann major Andrew Elmes sier den norske bilen bare ble lettere skadet i eksplosjonen.

- De norske soldatene er nå trolig tilbake i den norske leiren, der de blir debriefet om det som er hendt. Det er ikke tvil om at dette oppleves som en dramatisk sak for de som var innvolvert, sier Knustad.

ISAF hevet nylig trusselvruderingen fra moderat til høy etter flere terrortrusler mot styrkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!