Norske soldater i kamp i Kosovo

Norske KFOR-soldater deltok onsdag kveld i kamper i Kosovo. En mann ble drept da de åpnet ild mot en bil som forsøkte å forsere en sperring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser oberst Nils Hanheide til NRK.

To norske soldater ble lettere skadd da bilen som forsøkte å forsere sperringen, kjørte på dem.

Rundt 250 norske soldater var ved 22-tiden onsdag kveld involvert i kraftige uroligheter i den lille byen Caglavica, 2 kilometer sør for hovedstaden Pristina i Kosovo.

Oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter i Jåttå ved Stavanger sier til NTB at urolighetene er de alvorligste på lang tid. Meldingene tyder på at det er uroligheter over hele Kosovo.

- Det er vanskelig å få situasjonen under kontroll, og ved 22-tiden var det ikke noe som tydet på at gemyttene hadde dempet seg, sier Idsøe. Oberstløytnanten beklager at sjåføren ble drept, men sier soldatene handlet i rent selvforsvar da de ble regelrett påkjørt.

Portforbud

FN har innført portforbud i deler av provinsen etter onsdagens opptøyer der minst ti personer ble drept og 250 såret i sammenstøt byen Mitrovica.

- Portforbudet i Kosovska Mitrovica begynner klokken 19, og alle som blir funnet på gaten etter det tidspunktet blir arrestert, sa talsmann for FN-politiet Derek Chappell til nyhetsbyrået AFP.

Han opplyser at åtte av de drepte er albanere. Det serbiske nyhetsbyrået Tanjug melder at to personer er drept i den nordlige, overveiende serbiske delen av byen. De drepte døde som følge av skudd eller granateksplosjoner.

Legen Adem Mura ved det lokale sykehuset sier at tilstanden er svært alvorlig for rundt 20 av de sårede som alle er brakt til Pristina, om lag 60 kilometer lenger sør.

Franskmenn såret

Blant de sårede er elleve franske KFOR-soldater. For tre av dem er tilstanden alvorlig.

Sammenstøtene er de verste på over ett år i FN-kontrollerte Kosovo, som formelt er en del av Serbia og Montenegro.

- Situasjonen er helt sinnssyk, sier en talskvinne for FN-politiet til nyhetsbyrået Reuters. - Dette kommer til å bli svært alvorlig.

Både FN-politi og styrker fra den NATO-ledede KFOR-styrken ble satt inn med flere titall pansrede kjøretøyer for å få kontroll med situasjonen og gjenopprette ro og orden. To av FNs politibiler ble satt i brann. FN-politiet i byen skjøt med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over en gruppe rasende albanere.

Norske styrker

De norske soldatene befant seg sør for hovedstaden Pristina da en gruppe forsøkte å bryte seg gjennom stillingen ved å kjøre en bil rett inn i linjen av norske soldater. Soldatene åpnet ild, og bilens sjåfør ble skutt, ifølge Hanheide.

Flere hundre norske soldater var utplassert for å stanse albanere som forsøkte å ta seg til en serbisk landsby, melder NRK.

Tidligere på kvelden fikk NTB opplyst at norske styrker var i beredskap:

- Deler av den norske styrken utgjør KFORs utrykningsstyrke, og den vil bli satt inn i Pristina dersom det skulle bryte ut uro der, sa oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå ved Stavanger.

Deler av den norske KFOR-styrken utgjør KFORs utrykningsstyrke og settes inn over hele Kosovo etter behov. Oppgavene har omfattet grensekontroll, leting etter våpen og klarering av områder for miner og eksplosiver. Tidligere denne uka ble den norske styrken satt inn for å bevokte boligen til president Ibrahim Rugova etter at boligen ble angrepet med håndgranater.

Spredning?

Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Kosovo, Anne Caroline Tveøy, opplyser til NTB at situasjonen er spent flere steder, og at veier har vært stengt i deler av Kosovo siden onsdag morgen.

- Serbere jeg kjenner i landsbyen Gracanica nær Pristina sier på telefon at de er redde og frykter at albanere skal storme husene deres og sette fyr på boligene, sier Tveøy.

Kirkens Nødhjelp har stengt begge sine kontorer på sørsiden og nordsiden i Mitrovica på grunn av uroen, opplyser hun.

Tveøy reiste onsdag morgen fra Pristina til Beograd og måtte kjøre store omveier fordi flere veier var stengt av KFOR. Mange steder mobiliserte albanere for å dra til Mitrovica og protestere etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En fredelig demonstrasjon var planlagt.

Radiostasjonen B 92 i Beograd rapporterer med henvisning til nyhetsbyrået Beta at det også er brutt ut uro i landsbyen Caglavica i nærheten av Pristina, og at minst to serbiske hus i landsbyen er satt i brann av albanere.

Tirsdag ble en 18 år gammel serber alvorlig såret etter å ha blitt truffet av tre skudd fra en forbipasserende bil som serberne antar ble kjørt av albanere. 18-åringen ble fraktet til sykehus i Mitrovica, der onsdagens omfattende sammenstøt skjedde.

Situasjonen i Caglavica roet seg etter sammenstøt mellom KFOR-styrker og albanere, men FN-politiet forbereder seg ifølge talsmann Derek Chappell på mer uro da rundt 3.000 albanere onsdag kveld ble meldt å være på vei mot landsbyen. Det blir også meldt om spenning i Lipljan, sør for Pristina, og Pec, vest for provinshovedstaden.

Barn druknet

Sammenstøtene begynte onsdag formiddag. Mange av de etniske albanerne i Mitrovica er rasende etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En utbredt oppfatning er at barna ble jaget av serbere ut i en flommende elv.

To av barna på henholdsvis 11 og 12 år er funnet druknet, mens en 9-åring fortsatt er savnet. Et fjerde barn, en 13 år gammel gutt, fortalte på lokalt TV hvordan han bar sin yngre bror på ryggen over elven Ibar før broren glapp taket og forsvant.

Folk sto onsdag på hver sin side av elva Ibar mens de skjøt på hverandre med Kalasjnikov-rifler og revolvere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

SKADD:Albanske protestanter bærer bort en skadet etter sammenstøt i Pristina onsdag kveld.
KASTER STEIN: Serbere og etniske alvanere kaster stein på hverandre i Mitrovica 40 kilometers nord for hovedstaden Pristina.
KAOS: En politibil er satt i brann av kosovoalbanske protestanter.
GÅR IMELLOM: Soldater fra den internasjonale KFOR-styrken går imellom for å huindre kamper mellom serbere og albandere i Mitrovica.
I BRANN: Flere hus er i brann i landsbyen Caglavica etter sammenstøtene.