Norske soldater i kamp

Den skjøre freden i Kosovo eksploderte onsdag i de verste kampene siden NATO og FN tok kontroll over provinsen i 1999. Håpet om en varig fred svinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske KFOR-soldater havnet i sentrum for opptøyene, og natt til torsdag fikk NTB bekreftet at 20 norske soldater ble skadd da de grep inn under kampene onsdag kveld.

Urolighetene betyr at det internasjonale håpet er svekket om enten i år eller neste år å finne en løsning på Kosovos fremtidig status. Oppblomstringen at etnisk vold på over ti ulike steder i provinsen viser tydelig at en forsoning mellom serbere og kosovoalbanere trolig ligger flere år fram i tid.

Rasende folkemasser demonstrerte i gatene og angrep moskeer både i Beograd, Nis og flere andre byer i Serbia, men natt til torsdag roet situasjonen seg i de områdene i Kosovo hvor nordmennene er stasjonert.

Roet seg

- I 2.30-tiden begynte menneskemengden å løse seg opp og trekke seg tilbake. Det er nå rolig ved veisperringen, men soldatene blir på posten en stund til for å se an utviklingen, sier Nils Hanheide, sjef for de norske styrkene i Kosovo, til NTB.

De norske soldatene står ved en sperring ved den lille byen Caglavica, 2 kilometer sør for hovedstaden Pristina i Kosovo for å holde albanere og serbere fra hverandre.

Totalt er minst 17 serbere og albanere drept og opp mot 400 såret under sammenstøtene, skriver nyhetsbyrået Reuters. Natt til torsdag skal, ifølge AFP, tre serbere ha blitt slått i hjel i byen Gnjilane øst i Kosovo, ifølge et øyenvitne.

Drepte albaner

De norske styrkene skjøt og drepte onsdag kveld en albansk mann som i bil forsøkte å forsere sperringen de kontrollerer. To av de norske soldatene ble lettere skadd da de ble truffet av bilen. En stor folkemengde med albanere forsøkte å komme seg forbi sperringen for å ta seg mot områdene hvor det bor serbere.

Oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter i Jåttå ved Stavanger sier til NTB at han beklager at den albanske sjåføren ble drept, men sier soldatene handlet i rent selvforsvar da de regelrett ble påkjørt.

Rundt 250 norske soldater var involvert i de kraftige urolighetene ved byen Caglavica. På spørsmål om hvordan de norske soldatene har reagert på opptøyene, sier Hanheide at dette er en oppgave som soldatene er trent for, men som ingen liker.

- Å holde kontroll over menneskemengder er en av de vanskeligste oppgavene de får, men de har klart å holde sperringen så langt, sier han.

17 drept

Foreløpig er minst 17 mennesker drept under urolighetene, som blant annet har rammet byer som Mitrovica, Lipljan, Pec og Urosevac. Minst åtte av de drepte skal være albanere.

Blant de sårede er elleve franske og tolv svenske KFOR-soldater. FN har innført portforbud i deler av provinsen etter opptøyene, og Kirkens Nødhjelp har stengt begge sine kontorer på sørsiden og nordsiden i Mitrovica.

Pascal Fieschi, som leder OSCEs delegasjon i Kosovo, fordømmer opptøyene.

- Slik vold forårsaker bare personlig smerte og skader forholdet mellom ulike folkegrupper. Den vil også gjøre det vanskeligere å finne varige løsninger på problemene i Kosovo, sa han.

Verste på mange år

Sammenstøtene er de verste på mange år i FN-kontrollerte Kosovo, som formelt er en del av Serbia og Montenegro.

Både FN-politi og styrker fra den NATO-ledede KFOR-styrken ble satt inn med pansrede kjøretøyer for å få kontroll med situasjonen og gjenopprette ro og orden.

Sammenstøtene begynte onsdag formiddag. Mange av de etniske albanerne i Mitrovica er rasende etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En utbredt oppfatning er at barna ble jaget av serbere ut i en flomstor elv.

NTB

<B>GÅR IMELLOM:</B> Soldater fra den internasjonale KFOR-styrken går imellom for å huindre kamper mellom serbere og albandere i Mitrovica.