PÅ PATRULJE: Bildet er fra en patrulje sammen med afghanske styrker i Ghowrmach tidligere i år. Det var under en slik patrulje i går at det brøt ut skuddveksling mellom patruljen og ukjente opprørere. Foto: Forsvaret
PÅ PATRULJE: Bildet er fra en patrulje sammen med afghanske styrker i Ghowrmach tidligere i år. Det var under en slik patrulje i går at det brøt ut skuddveksling mellom patruljen og ukjente opprørere. Foto: ForsvaretVis mer

Norske soldater i skuddveksling

Skjøt på hverandre i en halvtime under operasjon i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbldet.no): Norske soldater var lørdag i skuddveksling i Nord-Afghanistan, melder Forsvaret i ettermiddag.

Ingen nordmenn ble skadet i skuddvekslingen, som skal ha pågått i omlag en halv time.

Langt hold
— Under et oppdrag i Ghowrmach-distriktet ble norske og allierte styrker beskutt av et ukjent antall opprørere. Angrepet startet lørdag rundt klokken 12.00 norsk tid, og våre folk besvarte umiddelbart ilden, sier generalmajor Finn Kristian Hannestad, operasjonssjef ved Fellesoperativt hovedkvarter, i en pressemelding.

Skuddvekslingen foregikk utelukkende på langt hold, og fortsatte i en halv time. Styrken brøt kontakten med opprørerne etter rundt fire timer, opplyser Forsvaret.

Overlegne våpen
— På grunn av den store avstanden er det vanskelig å si om fienden ble rammet av våre skudd, sier Hannestad.

— ISAF-styrkene har overlegne våpen i forhold til opprørerne. Det vet nok også våre motstandere. Derfor velger de ofte å åpne ild mot oss på svært langt hold, og på en avstand som deres egne våpen egentlig ikke er beregnet på.

Sammen med afghanere
De norske soldatene deltar på oppdrag i området sammen med afghanske og allierte styrker.

OPERASJONSSJEF: Finn Kristian Hannestad. Foto: Forsvaret
OPERASJONSSJEF: Finn Kristian Hannestad. Foto: Forsvaret Vis mer

Angrepet skjedde i det Ghowrmach-distriktet, åtte mil sørvest for den norske militærleiren i Meymaneh.

Målet med lørdagens operasjon var å legge press på kjente opprørsstyrker, og på den måten bidra til å styrke de afghanske myndighetenes kontroll over området, som i lang tid har vært lovløst, opplyser Forsvaret.

Norske mentorer
— Vi støttet den afghanske hæren under denne operasjonen. De afghanske soldatene fikk blant annet bistand fra den nye OMLT-styrken Norge har sendt til Afghanistan. Disse offiserene skal være mentorer for den afghanske hæren, sier Hannestad.

— I forbindelse med skuddvekslingen stilte NATO jagerfly tilgjengelig for styrken. Flyene holdt seg i området hele tiden, men det var ikke nødvendig å slippe bomber. Jagerflyenes tilstedeværelse har i seg selv en avskrekkende effekt, sier Hannestad i pressemeldingen.

Alle de norske soldatene som var innvolvert, er nå tilbake i leiren i Meymaneh.

UROLIG: Distriktet har den siste tiden vært svært utolig, i likhet med resten av Afghanistan, der Taliban gjenfester grepet. Foto: Forsvaret
UROLIG: Distriktet har den siste tiden vært svært utolig, i likhet med resten av Afghanistan, der Taliban gjenfester grepet. Foto: Forsvaret Vis mer