Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater ikke velkomne i Darfur

- Er agenter for Mossad og CIA, sier Sudans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske og svenske soldater er ikke velkomne som bidragsytere til FN-styrken i Darfur, sier Sudans president Omar al-Bashir til fjernsynsstasjonen Al Jazeera denne uka.

Han mener skandinavene i virkeligheten er agenter for Israels etterretningstjeneste Mossad og amerikanernes CIA.

Lederen for FNs fredsbevarende operasjoner, Jean-Marie Guehenno.

frykter at Sudan skal stikke kjepper i hjulene for FN, noe som kan sette hele FN-operasjonen på spill.

Sudan krever at styrken i hovedsak blir afrikansk, og er ikke glade for bidrag fra Norge, Sverige, Thailand og Nepal.

Spioner

Ifølge president al-Bashir har Sudan hittil bare akseptert ingeniørstyrker fra Kina og Pakistan. Begge land har et godt forhold til regimet i Khartoum. Men FN vil heller sende skandinaviske styrker.

- Vi motsetter oss å ta imot ingeniørstyrkene fra Norge og Sverige. Vi aksepterer ikke dette. Vi er overbeviste om at de personene som de insisterer på å sende til oss fra Norge og Sverige er etterretningsagenter fra Mossad og CIA, sier al-Bashir denne uka i et intervju med Al Jazeera. Intervjuet er blant annet referert i nettavisa Sudan Tribune.

Al-Bashir legger ikke fram noe bevis for sine påstander.


Mangler utstyr

HER ER IKKE NORSKE SOLDATER VELKOMNE: Sudan vil bare ha afrikanske soldater i fredsstyrken. Foto: HO/Scanpix
HER ER IKKE NORSKE SOLDATER VELKOMNE: Sudan vil bare ha afrikanske soldater i fredsstyrken. Foto: HO/Scanpix Vis mer

FN-ledelsen peker for øvrig også på at det gjenstår mye planlegging og utvelgelse av utstyr til fredsstyrken, som er et samarbeid mellom FN og Den afrikanske union (AU). Styrken skal etter planen telle 26.000 soldater.

- Klokken tikker og vi mangler fortsatt helt avgjørende kapasitet, sier Guehenno.

Han etterlyser blant annet 18 transporthelikoptre og seks kamphelikoptre til styrken, som etter planen skal utplasseres i Darfur-regionen i Sudan fra årsskiftet.


Mangler helikoptre

Guehenno frykter konsekvensene dersom styrken ikke får det utstyret den behøver for å sikre freden i det krigsherjede området.

- Vi trenger en styrke som er i stand til å takle utfordringene og tror at styrken vil bli satt på prøve alt i begynnelsen av 2008, sier han.

- Det er opp til landene som bryr seg om Darfur å engasjere seg på en måte som vil utgjøre en forskjell. Det er på høy tid med konkret handling, sier Guehenno.

Ingen av de afrikanske bidragsyterne kan trolig bidra med helikoptrene Darfur-styrken trenger, og vestlige land er fra før tungt presset i land som Afghanistan og Irak.


Norske soldater ikke velkomne i Darfur

Mange ofre

Hjelpeorganisasjoner og andre anslår at konflikten i Darfur har kostet rundt 200.000 mennesker livet de siste årene, og at 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Regimet i Khartoum hevder at konflikten har kostet 9.000 menneskeliv, og har vært lite villige til å åpne for en internasjonal fredsstyrke.

Den siste runden med fredssamtalene mellom regimet og opprørsgruppene i Darfur, som ble innledet i oktober, har til nå vært resultatløs.

(NTB)

IKKE BLID: Omar al-Bashir mener skandinavene i virkeligheten er agenter for Israels etterretningstjeneste Mossad og amerikanernes CIA.
GODT BEVÆPNET: Denne soldaten i African Union Mission i Sudan er godt bevæpnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling